Hepinizin malumu, geçtiğimiz günlerde Diamond Tema isimli bir şahıs ‘’şeriat’’ başlıklı bir konuyu ele alarak İslam dinini hakaret ve aşağılayıcı bir üslup ile eleştirmiş, Hz. Peygamberi pedofili ile suçlayarak haddi aşmış ve şeriatın ne anlama geldiğini dahi bilmeden karşı çıkan cenahı tekrar harekete geçirerek, ara ara gündemde yerini alan şeriat tartışmalarının yeniden başlamasına sebep olmuştu.

Gelin hep birlikte şeriatın aslında ne olduğuna bakalım.

Şeriat, İslam’ın inanç, ibadet, ahlak ve sosyal ilişkilerle ilgili kurallarını içeren hukuk sistemidir. Kelime olarak ‘’yol’’ veya ‘’izlenecek doğru yol’’ anlamına gelir. Şeriat, Kur’an ve Hadisler temel alınarak şekillendirilmiştir.

Günümüzde birçok Müslüman ülkede şeriat, aile hukuku, miras hukuku gibi medeni hukukun bir parçası olarak uygulanır.

Sosyal ve kültürel etki olarak şeriat, toplumsal normları ve bireylerin yaşam biçimini etkileyebilir. Giyim kuşam kuralları, beslenme şekilleri (helal gıda), adab-ı muaşeret gibi alanlarda şeriattan ilham alınabilir.

İslam ekonomisi konusundaki kurallar, bankacılık ve finans sektöründe etkili olabilir. Faiz yasağı (riba) ve zekat gibi ekonomik ilkeler, şeriatın finansal düzenlemelerdeki etkileridir.

Eğitimde de bazı ülkelerde şeriata dayalı dini eğitim ve hukuk okulları yaygındır. İmam Hatip okulları ve İslam Hukuku Fakülteleri örnek olarak verilebilir. Tabii bizim ‘’aydınlarımız’’ın şiddetle karşı durduğu da hiç şüphesiz şeriata dayalı eğitim sistemidir.

Bizim dışımızda diğer dinler kendi okullarında şeriata uygun bir şekilde eğitim görmekteler, örneğin Yahudilerde kız ve erkek çocuklar ayrı okullarda okumaktadır, ancak bu sistemi biz uygularsak ‘’laiklik elden gidiyor’’ naraları atılır en çok da onların sistemine saygı duyanlar tarafından !

Şimdi onların şeriatını bir kenara bırakıp, uygulanılmasından çok korktukları kendi şeriatımızın potansiyel faydalarını maddeler şeklinde ele alacak olursak,

Toplumsal Düzen ve Adalet : Şeriat, topluma disiplin ve normlar kazandırarak, toplumsal düzenin korunmasına yardımcı olur.

Hukuki Prensipler : Bireyler arası anlaşmazlıkların çözümünde belirli kurallar sunarak adaletin sağlanmasına katkıda bulunur.

Aile Yapısının Güçlenmesi : Şeriat evlilik, boşanma ve miras gibi konularda  ailenin korunması ve güçlenmesi için çeşitli düzenlemeler içermektedir.

Toplumsal Dayanışma : Zekat ve sadaka uygulamaları, toplumda yardımlaşmayı teşvik ederek ekonomik düzeydeki farklılıkları azaltır.

Manevi ve Etik Rehberlik öncülüğünde Ahlaki İlkeler : Hiç şüphesiz İslam ahlakı çerçevesinde hareket eden bireyler, topluma katkıda bulunan ahlaklı insanlardır. Şeriat kurallarına göre yaşamak, bireylere manevi bir tatmin ve huzur vermekle birlikte inananlar, dini vecibelerini yerine getirdiklerinde kendilerini daha mutlu ve huzurlu hissedebilirler.

Ekonomik Düzenlemeler ve Faizsiz Finans : Faiz yasağı, daha etik ve adil finansal işlemlerin yapılmasına olanak sağlayabilir. Zekat ve sadaka gibi mali yükümlülükler, toplumda ekonomik adaleti sağlayarak yoksulların desteklenmesine yardımcı olur.

Sağlık ve Hijyen : Şeriat, bireysel ve toplumsal hijyene büyük önem verir. Örneğin, günde beş vakit abdest almak ve peygamberimizin sünneti üzerine her yemek öncesi ve sonrası elleri yıkamak sağlığımızı korur. Nitekim İslam temizlik dinidir. Bir hadis-i şerifte de buyrulduğu üzere ‘’temizlik imanın yarısıdır’’ düsturumuz vardır.

Ayrıca helal gıda kuralları da, temiz ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik etmektedir.

İlim ve Bilgi : Şeriat, ilim öğrenmenin önemini vurgular, nitekim İslam dininin ilk emridir ‘OKU !’’

Hal böyle olunca bireylerin her anlamda ve her alanda eğitimli, bilinçli ve sorumluluk sahibi olmalarını teşvik eder.

Hasılı Şeriat, evrensel değerler ve normlar üzerinden bir yaşam tarzı önerir. Bu da Müslümanlar arasında bir birlik ve beraberlik duygusunu oluşturur.

Farklı kültürlerde ve coğrafyalarda yaşayan Müslümanlar, şeriat kuralları altında benzer ahlaki ve hukuki ilkelerde birleşebilirler.

Görüldüğü gibi doğru ve adil bir şekilde uygulanması durumunda şeriat, hiç de korkulacak bir düzen değildir.

Selam ve dua ile…