Tütünün içindeki renksiz yağlı bileşim nikotin, tiryakiyi sigaraya bağlayan uyuşturucu maddedir... İnsanlığın bildiği uyuşturucu maddelerin hepsinden daha hızlı bağımlılık yapar... Tek bir sigara bile bağımlılık için yeterlidir.

Sigaradan çekilen her nefes ciğerlerden beyne ufak bir doz nikotin taşır ve bu doz etkisini bir bağımlının damarlarına enjekte ettiği eroinden daha hızlı gösterir. Nikotin etkisini çabuk gösteren bir uyuşturucu maddedir. Bu noktada tiryakilerin nikotin eksikliğinin yarattığı özlem duygusu zihinseldir... Bazılarımız sigara içerken mutlaka yararlı bir şeyler yaparak kendini rahatlatmaya çalışır… Mesela kitap okur, ders çalışır, temizlik yapar, bulaşık yıkar, ya da bir şeylere sinirlenip kendini sakinleştireceğini düşünür ki bunların hepsi tamamen zihnin bir oyunudur.  Zihin alt başlıkta sigara zararlı ama bak faydalı bir şeyler yaparken içiyorsun der. Çünkü zihin bedenine verdiğin zararı görmek ve kabullenmek istemez. Dolayısıyla kendini kandırmayı tercih eder...

Çoğu tiryakinin uyuşturucu maddelerden ödü kopar çünkü sigara daha masum gösterilir fakat dünyadaki en büyük ve en zararlı bağımlılığı sigara yapar... SİGARA en kolay ulaşılan uyuşturucu maddedir, üstelik yasaldır... Fark etmeseniz de sigara içinizde küçük bir nikotin canavarı yaşatır ve bu canavar sizden sürekli nikotin ister…

Nikotin eksikliğinin yarattığı gerçek özlem duygusu o kadar zayıftır ki çoğu tiryaki gerçek bir uyuşturucu bağımlısı olduğunu fark etmeden ölürler. Nikotin yalnızca bir uyuşturucu madde değil aynı zamanda zararlı böceklere karşı kullanılan etkisi çok güçlü bir zehirdir, tercih sizin...

İnsan vücudu yeryüzündeki en sofistike nesnedir. Amipler, solucanlar bile zehri ve zehir olmayanı ayırt edebilir ama bunu insanların öğrenmesi zaman almıştır. Eğer 3 hafta sigara içmezseniz bedeniniz sigara içmeden önceki haline dönecektir.

O ZAMAN şimdi sigarayı bırakma zamanı diyelim.

Sigaranın bilinçaltı anlamına gelince bazen anneden süt alamadıysan, annen yeteri kadar emziremediyse sigarayı meme yerine koyabilirsin ya da aile dizimi açısından bakacak olursak tüm bağımlılıklar babadır denilir.

Yani babayla ilişkimiz bizim hem kimliğimiz hem de zihnimizi temsil eder ve gösterir...  Bu konuda anne baba ilişkinizi tekrar gözden geçirmenizi tavsiye edebilirim.

Bazen üst nesillerden aktarılan bağımlılık duyguları da olabilir. En net anlayabileceğimiz yer morfogenetik alan yani bilen alandır...  Aile dizimi çalışması bir morfogenetik alanda bilinçaltı çalışmasıdır.

Bağımlılıklarımızdan kolayca kurtulacağımız günlerimiz olsun.