Dışarıdan bakıldığında çok zorlu ve netameli bir konu seçildiği düşünülebilir. Türk siyasetinin en çok gündeme gelen ve tartışılan konularından biri olması ve benim mesleki olarak siyasetle iç içe geçirdiğim süre sebebiyle, böyle bir konuyu kâğıda dökmek çok da zor olmadı. Türk siyaseti içinde gerçek bir muhalefet olmayışı, her geçen gün daha da büyük bir önem arz ediyor.

Beka Meselesi

Birçok platformda Türkiye’deki muhalefet yapılanmasının olmamasını en çok gündeme getiren gazetecilerden biri olarak bu yazıyla konuyu bir başka mecraya taşımak istiyorum. Artık Türkiye’nin geçen dönemlerde konuşulduğu gibi “Türkiye’de gerçek bir muhalefet yok” söyleminden sıyrılması gerekmektedir. Bunu ve Türkiye için muhalefetin bulunduğu durumun bir beka meselesine dönüştüğünü söyleyerek konuyu ve tartışmaları yüksek bir çıtaya taşımak istiyorum. Evet, devlet aklı artık bu durumu bu perspektiften değerlendiriyor.

Öyle Bir Muhalefet Olacak Ki…

Evet, öyle bir muhalefet olacak ki CHP gibi olmayacak. Bu ülkede yaşayan insanların, mevcut iktidarın alternatifi olabilecek bir siyasal hareketin varlığından hem büyük bir beklenti hem de büyük bir rahatlık duyması gerekiyor. Şu anda Türkiye, bahsi geçen özelliklere sahip alternatif bir siyasal hareketin olmayışı karşısında, derin bir tedirginlik yaşıyor. Muhalefet diye adlandırılan yapılar, özellikle dış mahfillerin etkisi altında kalınca, bu durum devlet aklını çok rahatsız ediyor.

CHP Kaynıyor

Son seçimlerin ardından, muhalefet kanadını oluşturan partilerin tamamıyla içine kapanarak kendi sorunlarıyla uğraşması, vatandaşı oldukça etkiledi. Vatandaş geleceğini garanti altına alabilmek için, bir muhalefet hareketini desteklemek istiyor. Ama sadece kendi problemleriyle boğuşan muhalefetin unsurları, ne yazık ki bunun farkında değil. Bir siyasal hareket düşünün ki ekonomik krizle boğuşan iktidarı sıkıştıracak politikalar geliştiremiyor.

Milli ve Yerli Muhalefet Olur Mu?

 Aslında en fazla milli ve yerli olması gereken yapı, muhalefet olmalıdır. Dışarıdan alınan suflelerle Türkiye’de muhalefet etmeye çalışan siyasi hareketlerin içinde bulunduğu durum, en çok Türk insanını rahatsız etmektedir. Milli ve yerli iktidarın alternatifi, yine ancak ve ancak milli ve yerli bir muhalefet olabilir.

Ne yazık ki Türkiye’de iktidar tarafından atılan her mantıklı adımın tam karşısında durmak, muhalefet etmek zannediliyor. Sadece ve sadece durum tespiti yerine, en azından çözümleriyle birlikte muhalefet etmek, inanın Türkiye’yi çok rahatlatacaktır. Yerli ve milli muhalefete giden yolda, sadece durum tespiti değil, çözüm önerileri de sunan bir muhalefet anlayışı, ülkeyi geleceğe taşımada çok önemli bir merhale olacaktır. Peki, Türkiye’de böyle bir şey olabilir mi? Olmalı. Yoksa bu coğrafyada, bu muhalefet yapısıyla, ülkenin varlığını sürdürmesi çok zor olacak.

Çok zor… Çünkü Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlet ve artık gelecek yüzyılda da yoluna büyüyerek devam etmek istiyor. Sadece “her şeye muhalefet” düsturu ile yola devam etmek imkânsız duruyor. Hal böyle olunca, önümüzdeki dönem Türk siyasi hayatında muhalefet üzerinde büyük değişiklikler yaşanması kimseyi şaşırtmasın. Gelecek süreçte güçlü bir Türkiye, yerli ve milli iktidar, yerli ve milli muhalefet yapısıyla yoluna devam edebilir. Bu olmaz ise Türkiye’nin işi çok zor gözüküyor. Her alanda sağlam bir Türkiye profili, ancak güçlü bir muhalefetle mümkündür. Muhalefetin kırılgan yapısıyla Türkiye’nin gelişmesini beklemek, hayalcilik öte bir şey olmaz.

Vesselam…