Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni haftaya çevre, iklim ve kamu güvenliğini ilgilendiren önemli başlıklarla giriyor. Meclis Genel Kurulu’nda Türkiye’nin ilk iklim kanunu teklifinin görüşmelerine devam edilecek. Ayrıca, 112 Acil Çağrı Merkezleri’ne yapılan asılsız ihbarlara yönelik cezaları artıran düzenleme Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak. Kartalkaya’daki otel yangınına ilişkin kurulan araştırma komisyonu ise uzman isimleri dinlemeyi sürdürecek.
İlk gündem maddesi: İklim kanunu
İklim değişikliği ile mücadeleye yasal çerçeve kazandıracak olan ve Türkiye’nin bu alandaki ilk kapsamlı düzenlemesi niteliğindeki İklim Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda devam ediyor. AK Parti tarafından hazırlanan teklifte, 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefinin yakalanması amaçlanıyor.
Genel Kurul’da şu ana kadar teklifin ilk 4 maddesi kabul edildi. Yasa ile birlikte Türkiye genelinde iklim değişikliği ile mücadele konusunda yerel ve merkezi idareler arasında eşgüdüm artırılacak. Her ilde, valinin başkanlık edeceği bir "İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu" kurulacak. Bu kurullar aracılığıyla Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları hazırlanacak.
Ayrıca, sıfır atık sisteminin yaygınlaştırılması, yenilenebilir enerji kullanımı ve temiz teknolojilerin desteklenmesi de teklifin temel hedefleri arasında yer alıyor.
112 acil çağrı merkezine asılsız çağrıya ceza artıyor
Meclis gündemindeki bir diğer önemli konu ise kamu hizmetlerinde verimliliği artırmayı hedefleyen yeni bir düzenleme. 112 Acil Çağrı Merkezleri’ni asılsız ihbarlarla meşgul eden kişilere yönelik cezaların artırılmasını içeren teklif, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek.
Teklife göre, çağrı merkezini gereksiz yere meşgul eden, amacı dışında arayan veya ısrarla çağrı bırakan kişilere 1.500 TL, asılsız ihbar yaparak ekiplerin gereksiz yere sahaya yönlendirilmesine neden olan kişilere ise 15.000 TL idari para cezası uygulanacak.
Yalnızca 2024 yılı içinde 112’ye yapılan çağrıların %28’inin, 2025’in ilk üç ayında ise %30’unun asılsız olduğu belirtiliyor. Bu oranlar, çağrı merkezi sisteminin gereksiz yere işgal edildiğini ve ciddi kaynak israfına neden olunduğunu gösteriyor.
Kartalkaya otel yangını komisyonu uzmanları dinleyecek
Bolu’nun Kartalkaya bölgesinde yaşanan otel yangınına ilişkin kurulan Meclis Araştırma Komisyonu da çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bu hafta Ankara ve Konya Büyükşehir Belediyelerinden itfaiye yetkilileri komisyon üyelerine sunum yapacak. Aynı zamanda Tüm İtfaiyeciler Birliği Derneği de olayla ilgili teknik değerlendirmelerini paylaşacak.
Komisyonun çalışmaları, benzer yapıların yangın güvenliği standartlarının artırılması, eksikliklerin tespiti ve olası felaketlere karşı alınabilecek önlemler konusunda yol haritası oluşturmayı hedefliyor.
Dilekçe komisyonu gündeminde Bafa Gölü var
Meclis Dilekçe Komisyonu da çevre başlıklarını gündemine taşıyor. Bu hafta Bafa Gölü ve çevresindeki ekolojik sorunlara çözüm üretmek amacıyla ilgili bakanlık temsilcilerinin de katılımıyla değerlendirme yapılacak. Bölgedeki çevre kirliliği, yapılaşma baskısı ve su kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmalar komisyon gündeminde olacak.