İnsan ilişkilerimize dair tutumlarımız, ilişkileri yapılandırma ve sürdürme şeklimiz küçük yaşlarda aile ortamımızda gelişir. Özellikle karşı cinsleolan münasebetimizi, anne/baba’nın ilişkilerini ve onların bize karşı tutumlarını modelleyerek oluştururuz. Ve bunu farkında olmadan yaparız.

Kendi ilişkilerimizi sürdürürken farkında olmadan anne ve babamızla olan ilişkimizin devamını sağlarız. Bilinç, "güvenli alan" olarak tanıdık ilişkiler kurmamız için bizi yönlendirir.

Çocukluğumuz gergin, tartışmalarla, sürtüşmelerle geçen bir ilişkiye tanıklık ederek geçmişse kendi ilişkilerimizde de farkında olmadan benzerini oluştururuz.

Soğuk, mesafeli ebeveyn tutumlarıysa yine ilgisini göstermeyen, sevgisini belli etmeyen eş tercihleriyle kendini göstermektedir.

Kısacası şu anda içinde olduğumuz ilişkide veya eş seçiminde farkındalık oldukça önemlidir.

Huzurlu, sevgi dolu, ilgili bir ortamda büyüyen insanlar için her şey yolunda olacaktır. Fakat toksik olarak adlandırabileceğimiz aile geçmişi için algıların açık olması gerekir.

Evlilikte, sürekli tartışma ortamı oluşuyorsa, nedensiz güvensizlik, huzursuzluk, güç mücadelesi içinde kendinizi buluyorsanız durun ve bu davranışların asıl sahibini aramaya başlayın.

Sürekli kavgaların olduğu bir ortamda mı büyüdünüz? Ebeveynlerinizden biri ihanete mi uğradı? Ebeveynleriniz sürekli iktidar savaşı, manipülasyonla mı ilişkilerini sürdürüyordu?

Aile içinde şiddet veya zorbalık yapan birileri mi vardı?

Eşinizde bunlardan hangileri var veya eş adayınızda size cazip gelen özellikler hangileri?

Toksik ilişkiler düşünüldüğü gibi alın yazısı değil, farkında olmadan kendi tercihlerimizin sonucudur.

Ebeveyn alışkınlıklarımızın içinde kendinizi bulduğunuzda eşinizle tartışmak, tartışma ortamlarına alan bırakmak yerine sakinliği korumak ve kendinizi doğru ifade etmeniz gerekir. Çocukluğunuzda maruz kaldığınız olumsuz davranışlara, "şu an" içerisinde ve yetişkin bir birey olarak durumunuza müdahale edin. Geçmişe ait olan ve şu an tekrarlanan her olumsuz davranış, hem şimdiki sizi hem de çocukluğunuzdaki sizi tekrar tekrar incitecek, yaranızın iyileşmesine izin vermeyecektir.

Evlilik öncesinde bu farkındalıkla hareket etmek size mutlu bir evliliğin kapılarını açacaktır. Evlilik sonrası farkındalık ise, mutluluğu yola çıktıktan sonra yakalamanızı sağlayacaktır.

Anne ve babamızı seçemezsiniz ama hayat arkadaşımız kendi tercihinizdir.

Hayatı güzelleştirecek, kolaylaştıracak, birbirinizi büyütecek bir evlilik, her çiftin hakkettiği hayatı sunacaktır.

Doğru seçimlerle yola çıkmak dileğiyle…