Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır” sözü CHP’nin kurultay sürecinde vücut buluyor. CHP İstanbul il başkanlığı için pek çok CHP’li isim yarışırken, İstanbul’un 196 delege ile büyük kurultayda önemine işaret ediliyor. 

İstanbul il başkanlığını siyasi yasaklı olmasına rağmen fiilen Canan Kaftancıoğlu yürütüyor. Ancak CHP’de kurultay takviminin 16 Eylül - 15 Ekim tarihleri arasında belirlenmesi hem il başkanlığı hem de delege seçimlerinde hizipler mücadelesinin ortaya çıkmasına yol açtı. 
CHP’de en fazla delege İstanbul’dan seçiliyor. Parti Tüzüğüne göre her il milletvekili sayısının 2 katı kadar delege belirleniyor. İstanbul da toplam 1200 delegenin 196’sını seçiyor. 
CHP’de en çok delegenin desteğini alanlar ilçe ve il yönetimini belirlerken, büyük kurultayda da hem genel başkan seçimi hem de parti meclisi seçiminde etkili oluyor. 
Parti Meclisinde güçlü olan hizip, yerel seçimlerde belediye başkanı adayının belirlenmesinde etkili oluyor.  Kurultaydan sonra en yetkili organ Parti Meclisinde güç sahibi olmak CHP’deki hizipler savaşının da nedeni aslında.  
CHP’li bir kaynağım durumu değerlendirirken, “Şu anda bütün hizipler var gücüyle İstanbul’a yükleniyor. Böylece Parti Meclisi ve MYK’de söz sahibi olacaklar ve bazı önemli yerlerin belediye başkan adaylarını da bunlar belirleyecek” değerlendirmesinde bulundu. 

Parti Meclisi yarı yarıya olur

Kaynağım, şu an CHP’de yürütülen mahalle delegesi seçimi yarışıyla kurultay sonucunda Parti Meclisinin yarısının Genel Başkan Kılıçdaroğlu, diğer yarısının da çeşitli hiziplerce belirleneceğinin ortaya çıktığını belirterek, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu nedenle Kasım-Aralık aylarında büyük kurultay için bir tarih belirlemeye hazırlandığını iddia ettti. 

“Özgür Özel Eylül’de grup başkanlığını bırakacak”

Yeni yasama döneminde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu milletvekili olmadığı için TBMM Meclis Grup Başkanlığına seçilen Manisa Milletvekili Özgür Özel’in “genel başkanlığa adayım” açıklamasına Genel Başkan Kılıçdaroğlu tepki göstererek, grup başkanlığından istifasını istediği kulislere yansıdı. Buna göre, Kılıçdaroğlu ile görüşen Özgür Özel Eylül ayında istifa etmeyi kabul etti. Yine bu görüşmede Özel’in Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na “genel başkanlığa aday olmayacağını” söylediği ifade edildi. 

Bu arada Kemal Kılıçdaroğlu’nun mart 2024 yerel seçimlerinde Ekrem İmamoğlu’nu yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak  ilan edeceğini kurmaylarıyla paylaştığı bildirildi. 

40 kişilik komisyon 

Parti Örgütü ve Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Baş Danışmanlığı görevine atanan Engin Özkoç, kurultay sürecini yönetmek için 40 kişilik bir komisyon kurdu. 40 kişilik komisyonun Türkiye’nin 7 bölgesi için görev dağılımı yaptığı ve özellikle “delege seçimini” kontrol ettiği ifade edildi. 
Son olarak belirtmeliyim ki Ekrem İmamoğlu  ve  Özgür Özel kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday olarak çıkmayacak. Daha önce de yazdığım gibi CHP’deki kavga,  belediye başkanı adaylarını kimin belirleyeceği kavgası. Gerisi teferruat.