Millet İttifakı’nda, Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin “önlenemez yükselişine” çare aranıyor. Gözler İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın üzerinde.
Millet İttifakı kurmayları, Muharrem İnce’nin Yavaş ve İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmasını isteyen ancak iki ismin aday olmamasına tepki gösteren seçmenin oyunu aldığını değerlendiriyor. Bu yüzden iki belediye başkanının meydanlarda ve medyada gösterecekleri performansla İnce’ye giden oyları geri döndüreceklerine inanılıyor. Önümüzdeki günlerde Yavaş ve İmamoğlu’nun Muharrem İnce’nin tabanına yöneleceğini öğrendik.
GEÇERSİZ OY ÇAĞRISI OLUR MU?
Bu arada Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı takvime göre, Muharrem İnce adaylıktan çekildiğini açıklasa bile pusuladaki yerini koruyacak. Bu durumda geriye sadece bir seçenek kalıyor. İnce, seçmenlerine “geçersiz oy kullanın. Mühürü hem bana ham başka bir adaya basın” çağrısında bulunabilir. Böylece İnce’nin gerçek seçmen sayısı da ortaya çıkmış olur. Muharrem İnce böyle bir yola girer mi? Sanmam. Ancak siyasette hiç bir şeyin kesin olmadığını bilecek kadar gazetecilik deneyimine sahibim.
CHP’NİN AÇIKLAMASI GEREKEN SORU
CHP kurmaylarının 6’lı masa oluşturulurken aynı zamanda oylarının yüzde 2’nin altına hiç bir zaman düşmeği bilinen DSP, Memleket Partisi, Türkiye Değişim Partisi ve Zafer Partisiyle niçin görüşülmediğini kamuoyuna açıklama borcu var. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Klıçdaroğlu, dün (6 Nisan) Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül ve DSP Genel Başkanı Önder Aksal ile görüştü. Sarıgül, Kılıçdaroğlu’na desteğini açıklarken, DSP’den şu ana kadar bir destek açıklaması gelmedi.
CHP’DE TİP KAYGISI
CHP kurmayları açıktan dile getirmese de Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer almasına karşın seçimlere kendi logosuyla katılma kararı alan TİP konusunda kaygı duyuyorlar. TİP’in özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve sahil kentlerinde potansiyel genç CHP seçmenlerinden oy alacağı beklentisi CHP yönetimini düşündürüyor.
Bu arada TİP’in “emekçilerden çok ünlülere yönelmesi” şöhretler (celebrities) topluğuna mı dönüşüyor sorusunu gündeme getirdi. Listeler açıklandığında bu tartışmaların sonuçlanacağını umuyorum.
“CENGİZ ÇANDAR BOMBASI”
Emek ve Özgürlük İttifakı’nda ise Hasan Cemal’den sonra “Cengiz Candar bombası” gündeme geldi. “Amerikancı ve 2. Cumhuriyetçi” kimliği ile de öne çıkan Çandar’ın adaylığına ittifak içindeki sosyalist partiler nasıl bakıyor? Şimdilik bu sorunun yanıtı yok. Sosyal medyadan yansıyan tepkilere bakılırsa pek de hoş karşılanmadı. AK Parti cenahından ve trollerinden “Türkiye’nin güneyinde terör devleti oluşturma projesinin bir parçası…” eleştirilerinin gelmesine ise şaşırmamak gerekir sanırım.
MHP’NİN KENDİ LOGOSU İLE SEÇİME GİRMESİ
Cumhur İttifakı’nda Yeniden Refah Partisi (YRP) ve BBP’nin ardından MHP’nin de seçimlere kendi logosuyla girme kararı da Ankara’da tartışma konusu oldu. Kulislere yansıyan bilgilere göre, YRP ve BBP’nin kendi logolarıyla seçime girme kararı sonrasında MHP yöneticileri, AK Parti kurmaylarına “seçime böyle girilecekse Seçim Kanununu niye değiştirdik” diye sitem etti.
MHP kurmaylarının kendi logolarıyla seçime girme kararı almasında artık AK Parti’ye oy vermeyeceğini söyleyen seçmenin MHP’yi tercih etmesinin etkili olduğu ifade ediliyor.