Ülkemizde sahipsiz sokak hayvanları sayısının her geçen gün artması, yaşadıkları ve yaşattıkları sorunları da beraberinde getiriyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, hayvan refahını ve sağlığını merkeze koyan bir sisteme geçilmesini belirterek, "Sahipsiz sokak hayvanları konusunda tüm muhatapların bir araya gelmesi gerekiyor" dedi.
“Barınak sayısının artırılması şart”
Elips Haber’e konuşan Eroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bir taraftan hayvan sağlığı diğer taraftan ise insan canı anlamında son derece önemli bir konu. Biz, Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak 2019 yılında TBMM'de Hayvan Hakları Komisyonu kurulduğundan bugüne kadar, gerek mevzuat açısından gerekse bütçe açısından sunumlar yaparak, ülkemizde sahipsiz hayvanlar konusunda neler yapılabileceğini konuşuyoruz.
Geçmişte Tarım ve Orman Bakanlığı birkaç kez Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğünün de çalışmalarıyla kısırlaştırma seferberliği ilan ettiler. Ancak başlatılan seferberlik bir türlü hayata geçirilemedi.
Kısırlaştırma, popülasyonu sağlamaya dönük bir durumdur. Kısırlaştırılan hayvan saldırmayacak diye bir şey söz konusu değil.
5199 sayılı kanun, 7527 sayılı kanun ile revize edilerek kısırlaştırma yapılması belediyelerin yetki alanı altına alındı. Kanun şu an anayasa mahkemesinde. Kanunda; sokaktaki sahipsiz hayvanlar alınacak, hayvanın sağlığı açısından gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra kayıt altına alınacak ve tutulacak deniyor.
Belediyelere barınaklarını yapmak için 2028 yılına kadar bir süre verildi. Bütçelerinin ise; büyükşehirlerde binde üçünün, diğer il ve ilçelerde ise binde beşinin barınaklara ayrılacağı belirtildi.
2019 yılından bu yana bütüncül bir yapılanma olması gerekiyordu. Yeni kanuna göre bütün görev belediyelere verildi. Bin 400 belediyede 2 bin civarında hekim görev yapıyor. Bu şekilde hayvan sağlığını korumamız mümkün değil.
Veteriner hekim istihdamının artırılması gerekiyor. Biz Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak daha önce de belirttik; Türkiye'de belediyelere en az 4 bin civarında veteriner hekim desteği sağlanmalı.
Türkiye'de 350 civarında barınak var. Bu sayının artırılması şart. Var olan barınak sayısının yetersiz olması hayvanların refahı için tehlike oluşturuyor.”