Türkiye büyük bir heyecan içerisinde 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini geride bıraktı ve yeni bir seçim sürecine girdi. Malumunuz Türkiye, çok değil birkaç ay sonra yani 31 Mart 2024 tarihinden tekrar sandık başına gidecek ve belediye başkanlarını seçecek. Bunun için de aday adaylıkları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Ancak ben buna değinmeyeceğim. Benim bahsetmek istediğim konu ittifakların ne olacağı.

Bildiğiniz üzere İYİ Parti 3. Olağan Kurultayı’nı gerçekleştirdi ve tek aday olarak seçime giren Sayın Meral Akşener, güven tazeleyerek tekrar genel başkan olarak seçildi. Genel kuruldaki konuşmasını da hepimiz biliyoruz, özetlemek gerekirse artık Millet İttifakı’nda olmadıklarını resmen açıklamış oldu Sayın Akşener. Akşener’in bu açıklamasından sonra şimdi ne olacak soruları da haliyle sorulmaya başlandı. Ortada iki seçenek var; ya İYİ Parti kendi başına girecek yerel seçimlere ya da yeni bir ittifak oluşturulacak.

Bana sorarsanız yeni bir ittifak kurulabilir. Hatta adı “İyiler İttifakı” bile olabilir. İyi ama kimler olur bu ittifakta diye sorarsanız, en başta Demokrat Partiyi sayabiliriz. Zira iki parti ve iki lider arası en azından benim bildiğim kadarıyla gayet iyi. Şu ana kadar da tam anlamıyla karşı karşıya geldiklerini duymadım. Bunun yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sayın Akşener’in, Memleket Partisi Genel Başkanı Sayın Muharrem İnce için söylediklerini de önümüze koyarsak, kurulması muhtemel ittifakta Memleket Partisi de yer alabilir.

Bu iki partinin yanında, 6’lı masaya kendi eliyle götüren, 6’lı masaya katılması için referans olan, ancak seçim sürecinde liste konusunda anlaşmazlık yaşayan Bağımsız Türkiye Partisi de bu yeni ittifaka dahil olabilir. Tabi öncesinde gönül alma süreçlerinin yaşanması da olmazsa olmaz bir durum olacaktır. Zira BTP, İYİ Parti’ye oldukça kırgın, bunu geçtiğimiz haftalarda Siyaset Limanı programında ağırladığım BTP Genel Başkan Yardımcısı Av. Lütfullah Önder açıkca dile getirmişti.

Toparlayacak olursak ve eğer benim düşündüğüm şekilde giderse şu an DP, Memleket ve BTP, İYİ Parti ile iş birliği içerisinde olabilir ve yeni bir ittifak konusunda anlaşmaya varabilir. Kaldı ki, bu çok şaşırtıcı da olmaz.

Ancak İYİ Parti her şeyi bir kenara bırakıp kendi logosuyla ve kendi adaylarıyla yerel seçimlere giremez mi? Elbette girebilir, hatta bence girmeli de. Çünkü son seçimlerde sürekli kazanacak aday vurgusu yapan İYİ Parti, bu sefer çıkaracağı belediye başkan adaylarıyla da kazanacak adayın nasıl bir profilde olması gerektiğini de göstermiş olacaktır.

Bakalım süreç bize neler gösterecek ve yerel seçimlere ittifaklar mı yoksa kendi adayını çıkaran partiler mi damga vuracak hep beraber göreceğiz.

Haftaya görüşmek üzere.