2023 seçimleri için yoğun bir trafikle başlayan, aylar süren toplantılar, çalışmalar, lansmanlarla devam eden Millet İttifakı, 28 Mayıs itibariyle bitti. Malumunuzdur bu “bitti” sözü İYİ Parti Genel Sekreteri ve Antalya Vekili Hukukçu Uğur Poyraz’a ait. Kimileri, hemen sırt çevirdiler birbirlerine deseler de, durum aslında öyle değil. En başından beri, İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Bey, defalarca söyledi bu sözü, “Bu bir seçim ittifakıdır.” Şimdi yeni gündeme düşmüş gibi özellikle CHP’li seçmen, tabiri caizse öküz öldü, ortaklık bozuldu diyor. Fakat dediğim gibi işin aslı öyle değil.

Hemen şimdi neden açıkladılar, biraz daha bekleyebilirlerdi diyenler de var elbette, ancak bence bu açıklama çok yerinde ve zamanında yapıldı. Zira yaklaşan yerel seçimler var. Burada İYİ Parti hemen sahaya inebilir ve çalışmalarına hızla başlayabilir. Bu açıklamayla da kendi adaylarına yoğunlaşabilir. Aslında kartları ilk dağıtan İYİ Parti oldu bile diyebiliriz. Çünkü, yine olası bir ittifakta bu sefer İYİ Parti, biz çalışmalarımıza çoktan başladık, adaylarımız da bunlar gelin siz bizi destekleyin diyerek, “kazanacak aday” söyleminin bir nevi rövanşını alabilir.

Ayrıca bu seçimde İYİ Parti ciddi anlamda oy kaybı yaşadı, ki hepimizin bildiği üzere bir olağanüstü genel kurul kararı da çıktı partiden. Bu karar bile bazı ip uçları veriyor bizlere. Muhalefet olarak seçimin bir hesabı kitabı yapılacağı gibi yeni isimlerle de yola devam edilebilir. Böylelikle, yaklaşan yerel seçimlerde iyi bir ivme yakalayarak istediği belediye başkanlıklarına sahip olabilir.

Tabi zaman ne gösterir, ne olur bilemiyorum, fakat İYİ Parti’nin ittifak sona erdi açıklaması kendi önünü açan bir açıklama diye düşünüyorum. Elini şimdiden güçlendirmeye çalışan parti, bana göre Millet İttifakı içerisinde bir adım öne geçti.

BAŞKAN DURSUN, GERİSİ GİTSİN

13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden son 21 yılda olduğu gibi yine hüsranla ayrılan CHP’de gündem Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun istifa edip etmeyeceği. Gelen kulis bilgilerine göre, seçim akşamı istifa etmek isteyen Kılıçdaroğlu’na, kurmayları karşı çıkmış ve bir şekilde devam etmesi için ikna etmiş. Ancak partinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri dün istifa etti. Bunu nasıl okumak lazım bilemiyorum. Kemal Bey ben çalıştım, ancak sizden aynı gayreti göremedim mi diyor? Veyahut yapılması gereken genel kurul öncesi partisine yeni bir düzen mi getirmeye çalışıyor?

Tabi bu soruların cevabını birkaç gün içerisinde öğrenebiliriz, fakat gerçek şu ki Kemal Beyin istifası kimilerine göre yerinde bir karar olacağı gibi kimileri tarafından da kabul görmeyecektir. Her ne olursa olsun, CHP’de bir değişim olacağı kanaatindeyim. Çünkü, seçimlerdeki başarısızlık seçmeni partiden soğutmaya başladı. Bunu ben görüyorsam, CHP yönetimi de görüyordur herhalde.

Olası bir genel başkan değişikliği durumunda da, parti içerisinde çok çekişmeli bir yarış olacağını da şimdiden söyleyebiliriz. Özellikle Ekrem İmamoğlu’nun partililer tarafından çok revaçta olması, kulağımıza gelen parti içerisindeki İmamoğlu karşıtlarını da göz önüne alırsak, CHP’yi yine bol hareketli günler bekliyor diyebiliriz. Her durumda demokrasi diyen ve iktidara sürekli istifa konusunda yüklenen CHP, bakalım bu süreçte nasıl bir yol izleyecek..

Haftaya görüşmek üzere.