Türkiye’nin en geç genel başkanını seçmesiyle dikkatleri üzerine çeken, sonrasında genç liderin yaptığı yerinde çıkışlar, gençlere yönelik gerçekleştirdiği açıklamalar ve siyasetin ciddi bir iş olduğu bilinciyle ortaya koyduğu nüktedan tavırlar bir anda Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)’ni ve elbette ki Genel Başkanı Av. Hüseyin Baş’ı ülke gündemine getirdi.

Türkiye’nin en geç genel başkanını seçmesiyle dikkatleri üzerine çeken, sonrasında genç liderin yaptığı yerinde çıkışlar, gençlere yönelik gerçekleştirdiği açıklamalar ve siyasetin ciddi bir iş olduğu bilinciyle ortaya koyduğu nüktedan tavırlar bir anda Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)’ni ve elbette ki Genel Başkanı Av. Hüseyin Baş’ı ülke gündemine getirdi.

Öyle ki, siyasetin kutuplaşmış, ötekileştiren dilinden bıkan bizler, bir anda böyle de siyaset yapılabiliyormuş demeye başladık ve takibe aldık. Kendisinin de genç olmasıyla, gençlerin frekansını yakalan Baş, son zamanlarda hem partisini hem de kendisini gündemde tutmayı başarıyor.

Malumunuz BTP; kuruldu, kurulacak denilen, sonrasında dağıldı bitti artık söylentileri ile yıpratılmak istenilen 6’lı masaya katılmak istemeleriyle gündeme gelmişti. Ancak hala tam olarak bilinemeyen bir nedenden dolayı Millet İttifakı, BTP’yi kabul etmedi ve sonuç olarak aralarına almadı. Buna küsmeyen Baş, genç yaşına ve diğer parti liderlerine kıyasla siyasi arenadaki tecrübesine göre oldukça olgun davrandı ve siyasi bir nezaketsizliğe mahal vermedi. Bunun yanı sıra, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılanma sürecinde takındığı tavır da oldukça dikkat çekiciydi.

Şu yazdıklarımı dahi üst üste koysak, inanın şimdiye kadar ki en centilmen liderler sıralamasında yerini bulur Hüseyin Baş. Ancak gelin görün ki, bununla yetinmeyen bir siyasetçi var karşımızda. Belki babası rahmetli Prof. Dr. Haydar Baş’ın dahi bu kadar gündeme getiremediği Bağımsız Türkiye Partisi şu sıralar yine konuşuluyor. Hem de bu konuşma kendisini Trabzon’dan ikinci sıra vekil adayı gösteren İYİ Parti’ye kızgınlığından ya da kırgınlığından değil.

Halil İbrahim Sofrası olarak tabir edilen, bu masa büyüyecek, büyümeli ifadeleriyle Millet İttifakı’nın kucaklayıcı bir misyon olduğunu belirtenler kendilerini masaya dahil etmeseler de, 2 binden fazla aday adayı başvurusu alsalar da, Türkiye’nin en genç vekil adayı listelerini oluştursalar ve YSK’ya teslim etseler de, bu benim ilk ama onların son seçimi olacak diyerek, tarihi sorumluluğu üzerime alıyorum ifadelerini kullanan Hüseyin Baş, seçimden çekildiklerini ve Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vereceklerini açıkladı.

Düşünün, 22 yıllık bir siyasi parti hem de kitlesi olan bir siyasi parti, büyük bir inisiyatif kullanıyor ve ülkenin yarınına katkı sunmak için seçimlerden çekildiğini ve Millet İttifakı’nın adayını destekleyeceğini açık yüreklilikle ifade ediyor hem de bunu katıldığı bir canlı yayında yapıyor.

Ben de bu açıklamanın hemen akabinde BTP Genel Başkan Yardımcısı Av. Lütfullah Önder’i Siyaset Limanı programımda ağırladım. Önder, gerçekten karşımda bir duruş sergileyen ve ilkesi olan bir siyasi partinin genel başkan yardımcısı olarak tüm sorulara içtenlikle cevap verdi. 6’lı masaya neden alınmadıklarını şu an ifade etmenin bir faydası olmayacağını söyleyen, İYİ Parti’nin siyasi nezaketsizliğini dile getiren, ancak üstünde durmayan Önder, aslında Türk siyaseti için umut aşılayan bir davranış sergilediklerini gösterdi. Kendisinin deyimi ile evet belki bugün bir kazanım elde edemeyecekler, ancak yarın mutlaka bu fedakarlığın bir dönüşü olacaktır.

Ayrıca şunu da belirtmem lazım, BTP olarak destek vereceklerini açıkladıkları Kemal Kılıçdaroğlu dahil hiçbir siyasi partiden bir talepte bulunmadıklarını, bulunmayacaklarını, bugünden sonra gelecek bakanlık teklifine dahi sıcak bakmayacaklarını ifade eden BTP Genel Başkan Yardımcısı Lütfullah Önder, ilkeli duruşlarının dönemlik olmadığını da göstermiş oldu.

Eminim; genç, dinamik ve bir o kadar siyasi zekaya haiz bir genel başkana sahip olan BTP, yine genç ve bilgili kadrosuyla ilerleyen süreçlerde ülke gündemine gelecek ve adından söz ettirmeye devam edecektir.

“SEÇİM İKİNCİ TURA KALIR, AK PARTİ 260 VEKİL ÇIKARTIR”

Bu hafta Siyaset Limanı’nın bir diğer konuğu Saros Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Eptemli oldu. Eptemli, AK Parti’nin seçim beyannamesinin vatandaş tarafından çok fazla karşılık bulmayacağını ifade ederek, seçimlerle ilgili de önemli bir tahminde bulundu.

13. Cumhurbaşkanlığı seçimin ikinci tura kalacağını söyleyen Eptemli, kazanın açık ara değil, burun farkıyla kazanacağını söyledi. Burada Memleket Partisi Lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ile ATA İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın alacağı yüzde birlik oy oranın dahi seçimi ikinci tura taşıyacağını belirten Eptemli, bunu söylerken kendinden oldukça emindi. Hatta bununla kalmadı, AK Parti’nin vekil adayı listelerini de incelediğini ifade eden Eptemli, değişim var ancak söylendiği gibi yüzde 65-70 arasında değil yüzde 30’luk bir değişim var dedi. Çünkü önceden siyaset yapmış, fakat unutulmuş isimlerin tekrar listelerde olduğunu belirtti.

Saros Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Eptemli, ayrıca ittifakların 301 vekil sayısına ulaşamadığını söyledi ve ekledi AK Parti 260 vekil çıkaracak!

Seçimlere çok bir süre kalmadı, bakalım sürekli sahada olan ve anketler yapan Eptemli, haklı mı çıkacak yoksa sandıktan çıkan sonuç çok farklı mı olacak. Hepimiz göreceğiz.

Haftaya görüşmek üzere.