ASAL Araştırma tarafından yapılan anket sonuçlarına göre en güvenilen kurumlar arasında Yargı yüzde 1,4 oy almış. Ankete katılanların çok az bir kısmı yargıyı en güvenilir kurum olarak görmüş. Umarım  evren ve  örneklem uygun şekilde seçilmiştir. Çünkü sonuçlar çok acı. Adalet ve hukuk sistemi ülkenin can damarıdır. Toplumlar adaletle yönetilir.  Toplumsal çürüme ifadesini bu dönemde çok duymaya başladık. Toplumsal çürümenin doğrudan veya dolaylı olarak bir çok sebebi vardır. Ancak toplum olarak da, hakkın, hukukun korunması ve adaletin tesisini beklemek de yurttaşın en büyük beklentisidir. Yıllarca üstünlerin hukuku kavramı kullanıldı. Daha sonra  hukukun üstünlüğü ideali getirildi ancak yargıya güven konusunda da ne yazık ki mevcut tablo ortada. Evrensel hukuk normlarına karşı durumumuzda meydanda.


Adaleti gerçekleştirmek çok mu zor? Hz. Ömer'in adaletine, Ömer bin Abdulaziz'in yönetim şekline hasret kalmış bir toplum olduk. Oysa dini perspektifimiz sağlam dinamikler üzerine bina edilmişti. Gözler, adalet timsali Ömerler'i arıyor. Neden hukuk en güvenilir kurum olarak karşımızda durmuyor? Bu durumun çözümü nasıl olacak?

Yargı paketleri bu konuda toplumun beklediği karşılığı bulmaktan uzak kalıyor. Önümüzdeki dönemde, Meclis'in açılmasıyla da yeni yargı paketleri yine gündeme gelecek. Lakin bu paketler umut vaad etmese de yine de -belki bir ihtimal temennisiyle- insanlar tarafından ilgiyle takip ediliyor. 
Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın konuşmaları adalet beklentisi olan vicdanlara su serpti. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın konuşmasının yargı sisteminin en güvenilir kurum olmasını sağlayacak potansiyele sahip olduğunu ifade etmek gerekir. Bu beyanlar, yurttaşın vicdanına su serptiği kadar, meslektaşlarının uygulamalarında ne kadar karşılık bulacağını da zaman içerisinde göreceğiz. Adil, hakka ve hukuka tam riayet edilen bir düzen duasıyla...

Halkın Köşesi / Mustafa Taşkın