2022 bitsin 2023 güzelliklerle gelsin dedik. Peki ne oldu?

Savaş, deprem, çalkantılı seçim süreci, 

Ve ekonomi... 

 Sürekli iğneden ipliğe gelen zamlar, maaşlar ne olacak beklentisi içerisinde geçti bu yıl. 

Daha önümüzde 45 gün var. Bu yıl bitsin 2024 güzelliklerle gelsin derken karşıma çıkan bir kapak yoksa 2023'ü de mumla arayacağız mı dedirtti.

Önce The Economist'in yeni yıla yaklaşılırken merakla beklenen 'The World Ahead' sayısının kapağını inceleyelim. Sizce ressam burada ne anlatmak istiyor?

Gözüme ilk çarpan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in silüeti...

Şimdi kapağı üstten alta doğru bir inceleyelim.

Zelenskiy ile Putin'in hemen üstünde yer alan bir kadın ve erkek silüeti dikkatimi çekti.  Vladimir Putin'in üzerinde yer alan erkek silüeti ABD eski başkanı ve 2024 seçimleri için aday adaylığını açıklayan Donald Trump...

Ama Zelenskiy'in üzerinde yer alan kadın kim? açıkcası merak ettim. Biraz araştırma yaptım kadın liderler arasında saçı toplu olan sadece Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen var. Rusya Ukrayna savaşının başladığı dönem, Danimarka Başbakanı'nın Mikolayiv da Zelenskiy ile görüşmesi, yabancı bir ülke liderinin Ukrayna savaşının ön cephesine yakın bir bölgeye gitmesi açısından dikkat çekici olarak değerlendirildi. Zelenskiy, yardımları için Danimarka'ya teşekkür etmeyi de ihmal etmemişti. Bu yardım resimden anlaşılacağı üzerine silah yardımı olabilir. 

Trump'ın ABD'nin savaşa daha az müdahil olması gerektiğini ve ateşkes için aracı olması gerektiğini savunmuştu.  Yanında yer alan beyaz güvercin sanırım ona işaret ediyor. 

İki lider arasında yer alan kum saati "zamanı" ve altında yer alan sandık ise yeni bir seçimi işaret ediyor. 

Seçim sandığının sağında ise bir düşüş grafiğine yer verildi. Grafiğin etrafında ABD Doları, Euro, Sterlin ve Çin Yuanı'nın sembolleri yer aldı. 2024'teki ekonomik belirsizliklere işaret ettiği kesin. 

Sandığın sol tarafında vurgulanan resmin yapay zeka olduğu söyleniyor. Ama tek göz simgesine dikkat çekmek istiyorum. Yapay zeka ile beyinlere ne aşılıyor olabilirler düşünmek lazım. 

Kapağın alt kısmına doğru geldiğimizde yine iki lider bizi karşılıyor. ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping sırtları birbirine dönük soğuk savaşın habercisi gibi. 

Xi Jinping tarafında Çin'in elektrikli otomobili, Biden tarafında yenilenebilir enerji simgeleri var.

Ve tabi mavi - kırmızı, siyah - beyaz renklerle oluşturulan bu kapak 2024'ün küçük bir resmi olabilir mi?