Seçime bir aydan az bir süre kaldı. Partilerin adayları yoğun programlarını sosyal medya hesaplarından duyuruyor. Gittikleri bölgeleri, elini tuttuğu esnafla çektirdiği fotoğrafları kendi hesaplarından paylaşıyor.
Son bir ayda artan seçim arabaları, broşürler, seçim büroları, rozetler, afişler, ilanlar... Nereye gitsek karşımıza çıkan parti bayrakları en görünür olanları.
Öyle ki Türkiye’nin her yeri bu bayraklarla kaplı. Küçük mahallelerin ara sokakları, büyük caddelerin neredeyse tamamı...
Çoğunlukla bir şehrin seçim atmosferine girip girmediğinin göstergesi. Partiler için ise "her yerde olduklarını" seçmene hissettirmenin bir yolu.
Peki hiç düşündünüz mü? Bu pankartlar ne kadara mal oluyor?
Partiler büyük miktarlarda, Belediye Başkan adayları daha küçük sayılarda bayrak bastırıyor. Toplam bayrak sayısını ve harcanan parayı tespit etmek zor.
Ama küçük bir hesap yapabiliriz
75*300 cm bir pankart en aşağı 350-400 TL. İstanbul gibi büyükşehirlerde ortalama 5 bin pankart asılıyor. Yani 350 lira olarak hesaplarsak bu rakam 1 milyon 750 bin lira olarak karşımıza çıkıyor. Bu sadece bir partinin tek il de yaptığı harcama olarak düşünebilirsiniz. Ama daha fazlası var. Buna göre Türkiye’de bütün partilerin toplamda on milyonlarca bayrak ve pankart bastırdığını söylemek abartılı olmaz.
Hatırlarsanız; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu “İsrafı bitirdik” afişlerine 500 bin lira harcamıştı.
14 Mayıs 2023 milletvekili seçiminde yüzde 7 barajını aşan beş siyasi parti AKP, CHP, MHP, İYİ Parti ve DEM Parti Hazine yardımı almaya hak kazanmıştı. Aralık ayı başında yerel seçim takvimini açıklayan Yüksek Seçim Kurulu 10 gün sonra da beş siyasi partiye Hazine yardımından 3 milyar 341 milyon lira ödeme yapıldı.
Siyasi partiler Hazine yardımının ikinci bölümünü ise ocak ayı sonunda aldı. Ocak ayında da yine beş siyasi parti, Aralık ayında olduğu gibi toplam 3 milyar 341 milyon lira Hazine yardımı aldı.
Yani toplam beş siyasi partiye reklam çalışmaları için 6 milyar 682 milyon lira ödendi.
Milyonlar harcanıyor bir bez parçası için. Bu paralar halkın mutfağına girse daha iyi olmaz mı? Önümüz Ramazan akşam iftarda ne yiyeceğini düşünen insanlar var. Yerel basında çalışan kendi yağında kavrulmaya çalışan basın emekçilere var. Reklam desteği verilerek çorbada tuzları olsa daha anlamlı olur. Hem yerel basının gücü tekrar hatırlanmış olur.
Vatandaş, büyükşehirler hariç ilçe adaylarının adını bile bilmiyor. Sandığa gidecek seçmen daha çok adını bildiği veya takım tutar gibi parti tutanlar yine aynı partiye oy veriyor. Kararsız seçmen ise oldukça fazla. Peki bu kararsızlar kim?
Gençler ve emekliler…
Adaylar sahada gezerken gençlerin ve emeklilerin yüzüne şöyle bir baksın onları anlamaya çalışsın. Psikolojik olarak yorgun olduklarını görecekler.
Avrupa ülkerinde seçim çalışmalarına hiç dikkat ettiniz mi? Kapı kapı geziliyor, yüz yüze görüşmeler yapılıyor ancak kısıtlı bütçeden dolayı pankart ve bayraklara çok fazla yer verilmiyor.
Seçim atmosferini yakalayacağız diye harcanan reklam paraları vatandaşın ocağını doldurmuyorsa her parti aynı israfın yolcusudur.