Türkiye yerel seçime hazırlanırken Rusya’da 15 Mart Cuma gününden beri sandık başındaydı. Güçlü ve kararlı bir lider olarak görülen Vladimir Putin 5. Kez Rusya Devlet Başkanı seçildi. Genç bir KGB ajanıyken Rusya’nın en gözde lideri olan Putin, 2000 yılından bu yana oylarını sürekli arttırdı:
2000 yılında yüzde 53,4, 2004 yılında yüzde 71,9, 2012 yılında yüzde 63,6 oy aldı.
Putin, 2012 yılında tepkilerin odağındayken Kremlin'e geri döndü ve başkanlık süresini 6 yıla uzattı.
2018 yılında yüzde 76,6 oy alan Putin 2020 anayasasını değiştirerek kendine bir istisna yaptı ve iki dönem daha görev yapma hakkı tanıdı.
3 yıldır Ukrayna ile savaşın devam ettiği Rusya’da 2024 seçiminde sandıktaki oyların yüzde 87’sinden fazlasını alan isim yine Putin oldu. Diğer 3 adayın aldığı sonuçlarsa oldukça ilginçti. Artık hile mi var yoksa Putin vazgeçilmez bir lider mi? ayrı bir tartışma konusu. Zaten sonuca Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'de tepki gösterdi. O da şimdi savaşın seyrini merak ediyor.
71 yaşındaki Putin, devlet başkanlığı görevini 2030 yılına kadar sürdürecek. Yapılan anayasa değişikliği ile Putin 2030 seçimlerinde 6. kez aday olabilecek. 24 yıldır Rusya’yı yöneten Putin, Sovyetler Birliği’ni 31 yıl yöneten Stalin’den sonra geliyor. Ömrü yeter 6. kez seçilirse Stalin’i de geçecek.
Putin siyasi rekabete izin vermemesine rağmen, Rusya'da geniş çapta popüler olmaya devam ediyor.
Rus halkının Putin'i tercih etmesinin birkaç nedeni var:
- Putin, Rusya'nın uluslararası sahnede itibarını geri kazandırma ve ekonomiyi canlandırma konusundaki başarılarıyla tanınıyor. Ayrıca ülkenin geleneksel değerlerini savunan güçlü bir lider olarak görülüyor.
- Putin, 1999'da iktidara geldiğinde Rusya siyasi ve ekonomik bir kriz içindeydi. Putin, ülkeye istikrar ve düzen getirmekle tanınıyor ve bu da birçok Rus tarafından takdir ediliyor.
- Batı'nın Rusya'nın içişlerine müdahale ettiğine ve Rusya'yı zayıflatmaya çalıştığına inanan Putin, Batı'ya karşı durarak net bir tavır sergiliyor.
- Putin, eşcinsel evliliğe ve kürtaja karşı çıktı ve Rus Ortodoks Kilisesi ile yakın ilişkiler kurdu. Bu, Rusya'nın geleneksel değerlerini korumak isteyen birçok Rus'a hitap ediyor.
- Rus medyası Putin'i sıkı bir şekilde kontrol ediyor ve onu olumlu bir şekilde tasvir ediyor. Bu, Putin'in imajını iyileştirmeye ve popülaritesini artırmaya yardımcı oluyor.
Elbette herkes Putin'i desteklemiyor. Putin'i eleştirenler, onun yolsuzluğa bulaşmış, insan hakları ihlallerine bulaşmış bir diktatör olduğuna inanıyor. Ancak Putin, Rus halkının çoğunluğu arasında popüler bir figür olmaya devam ediyor.
Levada Merkezi tarafından 2023 yılında yapılan bir ankete göre Rusların %79'u Putin'in başkanlık performansını onaylıyor. Bu, Putin'in 2000 yılından bu yana en yüksek onay oranı.
Bazıları Putin'in iktidarı kaybetmesi halinde kaosa dönülmesinden korktuklarını söylüyor. Üst düzey Rus yetkililer Rusları Putin'in ulusal güvenliğin tek garantörü olduğuna ikna etmeye çalışıyor.
Şimdi akıllardaki tek soru seçim sonuçlarının Ukrayna’daki savaşı nasıl etkileyeceği…
Rusya'da 15 ila 17 Mart'ta yapılan seçimler öncesinde Ukrayna, Rusya'ya yönelik saldırılarını artırmıştı.
5. seçim zaferinin ardından kameralar karşısına geçen Putin, "Rusya şimdi daha güçlü ve etkili olacak." dedi.
NATO kuvvetlerinin Ukrayna'da olduğunu iddia eden Putin, bunun dünyayı üçüncü dünya savaşının eşiğine getirebileceğini öne sürdü. Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna'daki savaşta her gün ilerleme sağlandığını da aktardı. Sahada durumun Rusya'nın inisiyatifinde olduğunu belirtti.
Her fırsatta batıya Nükleer gücüyle medyan okuyan Putin, zafer konuşmasında da yine gözdağı vermeyi ihmal etmedi.