7 Milyondan fazla çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammı açıklandı. 2023'ün ikinci yarısında brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak belirlendi.

İşçi açıklanan rakama sevindi ama işveren maliyetleri hesaplamaya başladı. Yazının başında 7 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren olarak söyledim ama aslında tüm ülkeyi ilgilendiren bir mevzu. İğneden ipliğe her şeye zam olarak yansıyor.

Asgari ücret ile geçinmek zorunda olan ve büyükşehirlerde yaşayan işçiler sadece ev kiralarını karşılayabilmekte. Hayat pahalılığı artmaya devam ettikçe yapılan bu zamlarda bir ay sonra hiçbir işe yaramayacak.

Asgari ücretin 500 dolara sabitlenmesi konuşuluyordu ama olmadı. Şu anki kur 23.56’ya göre hesapladığımızda 482 dolarda kaldı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’a bir meslektaşımız 500 dolar konusunu sordu 'Kızım 14 altında kaldı, Allah özellikle sana kolaylık versin, yardımcın olsun' dedi.

Rakam kimseyi mutlu etmedi. 2023 Mayıs ayı açlık sınırı dört kişilik bir aile için 10.360,13 TL oldu. Bu rakam 2 – 3 ay sonra ne olur bilemem. Ama maaşlara yapılan zam sonrası işverenin yükü artacak ve bu maliyetlere yansıyacak. Bu demek oluyor ki giyim, gıda, mobilya vb. her üründe yeni bir artış yolda. Alışık olduğumuz bir tablo. Bu noktada fırsatçılığında önüne geçilmesi gerekiyor.

Bir diğer konu asgari ücretin üzerinde maaş alan işçiler peki ne olacak? Onlara da yüzde 34 zam yapılacak mı? Bu zamana kadar asgari ücrete yapılan zamlar aynı oranda diğer işçilere yansıtılmadı.  İşveren zaten yüksek maaş veriyorum diyerek zam oranlarını düşük tuttu. Bu konuda işçilerin hakkını koruyan bir kanunda çıkarılmalı. Devletin belirlediği zam oranı kadar maaşlara artış yapılmalı.

Asgari ücret açıklandı artık memur ve emekliler maaşlarına yapılacak zam oranını bekliyor. Seçim döneminde 22 bin rakamından bahsedildi. Brüt mü net mi tartışmaları yapıldı. Tartışmalara son noktayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan koydu. Işıkhan, en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağını açıkladı. Tartışmalar şimdilik son buldu.

 MERKEZ BANKASI YARIN KARARINI VERECEK

Merkez Bankasının faiz kararı piyasalar açısından kritik bir öneme sahip. Yüksek oranlı bir faiz artışından bahsediliyor.

Ekonomistler yüzde 8,5 olan politika faizinin yüzde 19.25’e çıkacağı görüşünde. Gazeteci Bülent Aydemir ile yaptığımız Uzgörü programında bu konuyu konuştuk. Aydemir, artışın en fazla yüzde 15 olacağını belirtti. Bir anda artışın olması piyasaları büyük oranda etkiler dedi.

Peki 27 ay sonra bu oranda ciddi bir artış olursa bunun vatandaşa yansıması nasıl olur?

*Bankalar kendi müşterilerine uyguladıkları faizlerini artırır.

*Enflasyonla mücadele algısı güçlenir.

*Döviz kurları düşer, TL değer kazanır.

*Kredi çekmenin maliyeti yükseldiği için borçlanma ertelenir.

*Enflasyon beklentisi düşer.

*İthal ürünlerin fiyatı düşer.

*Harcamalar azaltılır.

*Ürünlere olan talep düşer, ihracat azalır.

Ekonomiye etkisi olacak bir diğer konu ise Bakan yardımcılığına kimlerin atanacağı? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2 hazineye 2 maliyeye bakan yardımcısı olarak kimleri atayacak? merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bürokrasiye yeni atamalar yapmak için haftalardır listeler üzerinde çalışıyor. En az bir eski milletvekilinin bakan yardımcılıklarına, atanacağı belirtiliyor. Bugün yarın bürokrasideki atamaları da duyarız.