Son zamanlarda saygınlığı ve toplum tarafından konumu tartışmaya açılan tek çift Polatlar değil. Komedyen ve oyuncu Kıvanç Talu ile reklamcılık sektöründe tanınan eşi Beril Talu, yakın çevresini dolandırmakla ve yurt dışına kaçmakla suçlanmıştı. Şikâyetler üzerine harekete geçen polis ekipleri çifti yakaladı. Peki, fenomenlerin artık sonu geldi diyebilir miyiz?
Son günlerin en önde gündemi kuşkusuz fenomenler, bu anlamda yapılan yolsuzluklar, dolandırıcılıklar ve bunların yaygınlaşmasında önemli bir rol oynayan mecralar… Günümüzde, sosyal medya fenomenleri adını sıkça duyduğumuz bir kavram haline geldi. Lüks hayatlarını ihtişamlı bir şekilde paylaşan sosyal medya fenomenlerinin kazançlarına baktığımızda, sponsorluk anlaşmaları, reklam gelirleri ve marka iş birlikleri gibi pek çok kaynağın bulunduğunu görebiliriz. Ancak, bu gelirlerin hesaplarının gerçek etkileşimine dayalı olup olmadığı da bir diğer önemli soru işareti.
Kıvanç Talu ve Beril Talu...
Komedyen ve oyuncu Kıvanç Talu ile reklamcılık sektöründe tanınan eşi Beril Talu, çevresini 150 milyon lira dolandırmakla ve yurt dışına kaçmakla suçlanıyordu. Yapılan çalışmalar sonucu yurt dışına kaçtığı iddia edilen Kıvanç Talu İle eşi Beril Talu yakalandı. Ponzi sistemiyle yakın çevrelerinin paralarını aldığı iddia edilen sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu Gürcistan'dan gelişlerinde Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yakalandı.
‘’Asıl suçlu onlar’’
Kendileri ile ilgili iddiaları kabul etmeyen çift, "Onlar bize borç para vermişlerdi. Tefecilik yapıyorlardı. Asıl suçlu onlar" dedi. Savcılıktaki işlemleri tamamlanan Talu çifti, nitelikli dolandırıcılık suçundan çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Toplumun her türlü sosyoekonomik sınıfından farklı kişilerin dolandırıcılığa maruz kalması, zaten yüksek enflasyon ve işsizlik yüzünden kaygılananların bir de dolandırıcılık endişesiyle baş etmek zorunda kalmasına yol açıyor. Peki, dolandırıcılık vakalarının ortaya çıkmasında sosyal ve kültürel kodlar rol oynuyor mu?
Dolandırıcılık yüz yıllardır her toplumda görülen bir suç olsa da internet ve sosyal medya ile çeşitleri arttı. Kıvanç Talu da “Var Böyle Tipler” Instagram hesabıyla ünlenen bir reklamcıydı.
Kıvanç Talu ve Beril Talu çiftine yöneltilen dolandırıcılık suçlamalarında, bir reklam projesi için para talep edildiği, para veren kişiye proje bittikten sonra daha yüksek bir ödemenin vaat edildiği görülüyor. Bu haliyle sistem ponzi şemasına (saadet zinciri) benziyor, ödeme yapanlar daha çok para kazanma hedefi ile mağdur olabiliyor.
Hırsızlık ve dolandırıcılık her zaman var ve var olacak
Ülke olarak yaşanan koşullar her türlü üçkâğıt ve dolandırıcılık faaliyeti/girişimi için serbest bir ortama sahip. İnsanlar hiçbir şekilde çekingenlik göstermeden her türlü kazanç adına üçkâğıtçılık/dolandırıcılık yapma cesareti göstererek, korku duymadan diğerlerinin sırtından köşeyi dönme girişimlerini sergilemekten kaçınmıyor.
Hırsızlık ve dolandırıcılık her zaman var ve var olacak. O zaman biz onların kullanabilecekleri yöntemleri hesap edip önceden her türlü tedbiri almamız lazım. Bu ülke de Polat’lar da Talu’lar da bitmez.
Peki ders alacak mıyız? Hiç zannetmiyorum. Lakin unutmayın ki her şeyin bir sonu var. Hiç kimse hak ve adalet üzerinden başkasını mağdur ederek sonsuza kadar varlık kazanamaz.
Yazar: Ateş Çatıkkaş