TEKNOFEST 2023 bu yıl Ankara’da.

Açılışının ilk gününde gezme fırsatım oldu.

Hem kendi gözlemlerim hem de çevremden gelen sitemler üzerine biraz sohbet edelim istedim. Güzelliklerinin yanında eksik kalan kısımlardan da bahsedeceğim. Eminim alana giden herkes bu sorunları yaşamıştır.  

Daha önce iki kez İstanbul’da Atatürk Havalimanı içerisinde kurulan TEKNOFEST’i gezdim. Birinde aşırı yağmura yakalandım. Neyse ki çadırlar vardı içine saklanma fırsatı bulmuştum.

Ama bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle alana gitmek tam bir eziyetti.

Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali adını duyduğunuzda gururlanıyorsunuz tüyleriniz diken diken oluyor.

Festivalde Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının akrobasi timi SoloTürk ve Türk Yıldızları’nın hava gösterisini izlerken ayrı bir heyecan kaplıyor içinizi.

HÜRKUŞ, GÖKBEY, AKSUNGUR, Bayraktar TB2, Bayraktar TB3, Akıncı, Atak, T-129 Atak, Atak-2 ve ANKA ile hatıra fotoğrafı çektirmek için uzun kuyruklar vardı.

A,B,C,D diye ayrılan çadırlarda farklı projeleri ve atölye çalışmalarını görme fırsatınız bulunuyor. Hatta çocuklar için etkinlik alanları da var. Tabi uzayıp giden sırayı güneş tepenizdeyken bekleyebilirseniz çocuklar eğlenebilirler.

Ülkemizin yetişmiş nitelikli insan kaynağına katkı sunmak ve bu kapsamda milli teknolojimizi geliştirmek için kurulmuş bir etkinlik TEKNOFEST…

Her şey çok güzel yerli ve milli çalışmaları gördükçe göğsümüz kabarıyor. Ama alanda kulak misafiri olduğum ziyaretçiler çok dertliydi. Kimi geldiğine pişman olmuştu. Bir daha TEKNOFEST’e gelmem diyenlerde vardı.

Peki şikayetler nelerdi? hemen sıralayım...

Birincisi festival alanına ulaşım... Alana gitmek için aracınızı park ettikten sonra ring servislerini kullanmanız gerekiyor. Ama kalabalık nedeniyle uzayan sıralar daha festival alanını gezmeden sinirlerin gerilmesine neden oluyor.

Neyse ki servisler çoktu hızlıca giriş kapısına ulaşıyorsunuz ama burada da sizi 20 dakika yürüyeceğiniz yeni bir alan karşılıyor. Üç güvenlik noktasından geçiyorsunuz orda hiçbir sorun yok. Netice de güvenlik önemli. Heyecanla çocuklarıyla festivale gelen aileler büyük sıkıntı çekti. Sıcakta yürüme mesafesi çok uzundu. Çoğunun festivali gezecek güçleri kalmamıştı.

İkinci büyük sıkıntı su ve yemek… İlk kez TEKNOFEST’e gidenler karışılacakları manzarayı bilmediği için hazırlıksız yakalandılar. Kocaman alanda sadece bir iki noktada su satışı vardı burada da sıra beklerken yorulanları gördüm. Bir iki saat gezip dönerim diyebileceğiniz bir festival değil. Yanınıza bir tane su almayın. Deneyimlemek istediğiniz etkinlik alanı çok olduğu için karnınız acıkacaktır elbette. Bir limonatanın 70 lira, köfte ekmeğin 100 lira olduğunu söyleyenler var. Acıkma ihtimalinize karşılık yanınıza atıştırmalık bir şeyler almanız hem ekonomik hem de yiyecek sırası beklemekten kurtaracaktır. Sıcaklığın ve susuzluğun etkisiyle sabretmekte zorlanan vatandaşların sinirlerine hakim olamadığına şahit oldum.  

Üçüncü sorun tuvalet… Alanda tuvalet vardı ama giren hızlıca çıkıyordu. Çünkü su yok. Bu konuya umarım bir çözüm bulunmuştur.

Öğle sıcağında alana gidecekseniz muhakkak yanınıza şapka veya şemsiye alın. Güneşten korunmak için güzel bir çözüm olabilir.

Bu arada diğer bir eleştirim alanda çöp yığınları olmuştu. O kadar gurur verici tablo sonrasında dağ gibi biriken çöpler hiç güzel bir görüntü oluşturmuyordu.

İlk gün TEKNOFEST’e ilgi yoğundu. 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle izinli olanlar ayrıca ücretsiz ulaşım nedeniyle festival alanı oldukça kalabalıktı. Umarım bu yazdığım sorunlar dikkate alınır. Heyecanla alana gitmek isteyenlerin insani ihtiyaçlarını gidermeleri noktasında kolaylık sağlanırsa alandan daha mutlu ayrılacaklarına eminim.