Danıştay 2. Dairesinin 2021/ 17454 Esas Nolu kararı uyarınca, müdür yardımcısı unvanına yapılacak görevde yükselme niteliğindeki atamalarda, teknik unvanlar arasında ayrım yapılamaz
Hazine ve Maliye Bakanlığı 2021 yılında görevde yükselme yönetmeliği yayımlamıştır. Yönetmeliğin 7. maddesinde "Personel müdür yardımcısı, maliye kursu müdür yardımcısı ve saymanlık müdür yardımcısı" unvanlarına hangi kadrolarda bulunanların başvurabileceği gösterilmiştir:
"1) Defterdarlık uzmanı, şef, koruma ve güvenlik şefi, raportör, çözümleyici, mühendis, mimar, matematikçi, istatistikçi, mütercim, ekonomist, ayniyat saymanı, memur, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, santral memuru, ambar memuru, Hazine sayman yardımcısı, koruma ve güvenlik görevlisi veya şoför unvanlarında ayrı ayrı veya birlikte en az iki yıl çalışmış olmak şartıyla toplamda en az altı yıl hizmeti bulunmak ve dört yıllık yükseköğrenim mezunu olmak,"
5 teknik unvan kapsama alınmamıştır
Ancak sayılan unvanlar arasında "programcı, tekniker, sağlık teknikeri, teknisyen, haberleşme teknisyeni" unvanları bulunmamaktadır. Bir tekniker, saymanlık müdür yardımcısı için açılan görevde yükselme sınavına başvurmak istemiş ancak unvanı, yönetmelikte sayılan bölümler arasında yer almadığı için başvuru yapamamıştır. Bunun üzerine yönetmeliğin 7. maddesinin 1/e bendinin eksik düzenlendiği gerekçesiyle Danıştay'da dava açmıştır.
Tekniker unvanındaki memurun açtığı davada Danıştay’ın karar gerekçesi:
Danıştay 2. Dairesi yaptığı incelemede şu tespitlere yer vermiştir:
1- Dört yıllık kamu yönetimi mezunu olan ve tekniker unvanında görev yapan davacının; görevde yükselme sınavı sonucuna göre "şef veya raportör" olarak yükselebildiği; bu kadrolara atandıktan sonra "Personel müdür yardımcısı, maliye kursu müdür yardımcısı ve saymanlık müdür yardımcısı" kadroları için görevde yükselme sınavına katılabildiği; ancak 657 sayılı Kanun'un 36. maddesi kapsamında teknik hizmetler sınıfında yer alan teknikerle aynı hizmet grubunda yer alıp, dört yıllık yükseköğrenim mezunu olan mühendis, mimar, matematikçi, istatistikçi ve ekonomistin ve idari hizmetler grubunda yer alan, memur, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, santral memuru, ambar memuru ve Hazine sayman yardımcısı ile şoförlerin anılan kadrolar için görevde yükselme sınavına doğrudan katılabildikleri; Yönetmelik'te, belirtilen kadrolar için, öğrenim ve hizmet şartı dışında ayrıca bir şartın da aranmadığı anlaşılmaktadır.
2- Bunun yanında, dava konusu edilen Yönetmelik'in 30. maddesiyle yürürlükten kaldırılan (mülga) Maliye Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Atama Yönetmeliği'nin 6. maddesinin 4. fıkrasının (g) bendinin son halinde; "Saymanlık müdür yardımcısı... Personel müdür yardımcısı unvanına atanabilmek için; 1) En az dört yıllık yükseköğrenim mezunu olmak ve en az altı yıl hizmeti bulunmak, 2) Defterdarlık uzmanı, Uzman (Özelleştirme), Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı, veya İstatistikçi unvanında en az altı yıl çalışmış olmak ya da Mesleki Eğitim Kursu mezunu olmak şartları aranır." hükmüne yer verildiği; yürürlükte bulunan dava konusu Yönetmelik'te ise görevde yükselme sınavına katılacakların kapsamının genişletildiği; teknik hizmetler sınıfından görevde yükselme sınavına katılacakların sayısı arttığı gibi, idari hizmet personelinin de anılan kadrolar için sınava katılabildiği görülmüştür.
3- Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde; dava konusu düzenlemede tekniker unvanına yer verilmemesinin, dava konusu Yönetmelik'in "Amaç" başlıklı 1. maddesinde söz edilen kariyer ve liyakat ilkelerine ve Anayasa'nın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesine aykırı olacağı; tekniker kadrosunda görev yapan personele, aynı durumda olanlarla eşit şartlar altında görevde yükselme olanağının tanınmasının kariyer ve liyakat ilkelerinin gereği olduğu açık olduğundan anılan maddede bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Danıştay kararı sonrası Bakanlık düzenleme yaptı
Danıştay 2. Dairesinin bu kararı sonrasında Hazine ve Maliye Bakanlığı yönetmelik değişikliğine gitmiş ve düzenleme 26 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bakanlık, "Personel müdür yardımcısı, maliye kursu müdür yardımcısı ve saymanlık müdür yardımcısı" unvanları için açılacak görevde yükselme sınavlarına "programcı, tekniker, sağlık teknikeri, teknisyen, haberleşme teknisyeni" unvanlarında bulunanların da başvurmasına imkan sağlamıştır.