Anayasa Mahkemesi, sendikal eyleme katılarak, "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP' şeklinde slogan atan Devlet memuruna verilen disiplin cezasının ifade özgürlüğünü ihlal etmediğine karar verdi. Karar 20 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
2015 yılında yaşanan terör olayları sonrasında KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası, sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek için basın açıklaması yapma kararı almıştır. Adıyaman İŞKUR'da çalışan Hasan Karaağaç adlı memur basın açıklamasına katılarak, "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP' şeklinde slogan atmış ve attırmıştır.
Memurun bir siyasi parti yararına veya zararına davranışta bulunması suçtur
Karaağaç hakkında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin birinci fıkrasının (D) bendinin (o) alt bendi uyarınca "herhangi bir siyasi parti yararına veya zararına fiilen faaliyette bulunduğu" gerekçesiyle, disiplin soruşturması başlatılmıştır.
Memur, sendikal haklarının ihlal edildiğini belirtmiştir
Karaağaç, ifade ve savunmasında sendikanın kararı üzerine basın açıklamasına katıldığını, bu nedenle soruşturulmasının sendika hakkını ihlal ettiğini vurgulamış; bunun dışında sloganlara ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmamıştır.
Memur hakkında Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezası verilmiştir
Disiplin amiri, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının uygulanmasını teklif etmiş ve Disiplin Kurulu kararıyla da memura bu ceza verilmiştir. Karar istinafta kesinleşmiştir. Memur kararın kesinleşmesi sonrasında Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştur.
AYM, memurun bir siyasi partiyi terör örgütleriyle ilişkilendirmesinin suç olduğuna karar vermiştir
Anayasa Mahkemesi, başvurucunun kamu görevlisi sıfatıyla katıldığı basın açıklamasında attığı sloganlarla doğrudan bir partiyi terör örgütüyle ilişkilendirerek kamu görevlisi hakkında disiplin cezasına hükmedilmesini gerektirecek davranışlardan kaçınma yükümlülüğünün gereklerine aykırı davrandığı ve bu itibarla uygulanan disiplin cezasının zorunlu bir toplumsal ihtiyaca karşılık geldiği sonucuna ulaşmıştır.
Mahkeme heyeti ayrıca, disiplin cezalarının memurların kariyerleri üzerinde bir tesir bıraktığı gibi kanunlarda yazılı hâllerde memur statüsünün sona ermesine de neden olabileceği, somut olayda ise başvurucunun mevcut müdahale seçenekleri arasından eyleminin ağırlığına karşılık gelen disiplin cezası uyarınca cezalandırıldığı görüldüğünden müdahalenin orantısız olmadığına da dikkat çekmiştir.
Anayasa Mahkemesinin kararı 20 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.