Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bölge idare mahkemeleri arasında yer alan görevde yükselme ve unvan değişikliği sözlü sınavlarıyla ilgili önemli bir usul kararı aldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu 2021 tarihinde unvan değişikliği sınavı açmış, yazılı sınavdan başarılı olan adaylar 24 ila 28 Mayıs 2021 tarihleri arasında sözlü sınava alınmıştır. Sözlü sınavda başarısız sayılan adaylar "sözlü sınavlarda her bir adaya sınav kurulu başkan ve üyelerince ayrı ayrı takdir edilen notların ayrı bir tutanakta yer almaması" iddiasıyla dava açmıştır. Ankara Bölge İdare Mahkemesi davaların reddine karar verilmesi gerektiğini belirtirken Konya, İstanbul ve Adana Bölge İdare Mahkemeleri açılan davalarda işlemin iptali yönünde verilen kararları onaylamıştır.
SGK’nın sınavı mahkemeler arasında içtihat farklılığı oluşturmuştur
Bölge İdare Mahkemeleri arasında oluşan içtihat farklılığını ise Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ele almıştır.
Sosyal Güvenlik Kurumunun görevde yükselme ve unvan değişikliği sınav yönetmeliğinde "sınav kurulunun her bir üyesinin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanı tespit edilir" hükmü yer almaktadır. Bu hükme dayanılarak her bir sınav kurulu üyesinin her bir adaya verdiği sözlü sınav notunu gösteren ayrı ayrı tutanak tutulmasının zorunlu olup olmadığı tartışma konusunun özünü oluşturmaktadır.
Danıştay’ın sözlü sınavda aradığı şartlar
Danıştay İDDK, sözlü sınavların yargısal denetimine ilişkin olarak; adayların girdiği sözlü sınav öncesinde, sınav komisyonunca sınavda sorulacak soruların önceden hazırlanması ve tutanağa bağlanması, her adaya sorulan soruların kayda geçirilmesi ve adayların verdiği yanıtlara hangi komisyon üyesince, hangi notun takdir edildiğinin tutanakta ayrı ayrı gösterilmesinin gerektiğini belirtmiş ve bu durumun sözlü sınavın nesnelliğini sağlayacağına vurgu yapmıştır.
Danıştay İDDK’nın karar gerekçesi
Danıştay aykırılığın giderilmesine ilişkin bölge idare mahkemesi kararları için ise şu kararı vermiştir:
“Davacıların katıldığı sözlü sınav öncesinde adayların sınav konularına ilişkin bilgi düzeyinin ölçülmesi için sınav kurulunca önceden sözlü sınav sorularının hazırlandığı ve her birinin içerisinde 3 adet soru bulunan soru zarflarının oluşturulduğu, bu zarfların sözlü sınav esnasında adaylara çektirildiği, adayların verdiği cevaplar ile Yönetmelikte belirtilen diğer kriterler yönünden her bir sınav kurulu üyesi tarafından ayrı ayrı değerlendirme yapılarak adayların sözlü sınav notunun komisyon üyelerince ayrı ayrı takdir edildiği, böylelikle içtihadi olarak benimsenen prosedüre uygun olarak sınavların gerçekleştirildiği anlaşıldığından, salt sınav kurulu başkan ve üyelerince her bir aday için takdir edilen puanların daha sonra tüm adayların yer aldığı tek bir liste haline getirilmesinin sözlü sınavları hukuka aykırı hale getirmeyeceği sonucuna varılmıştır.”
Danıştay kararı özetle ne diyor?
Danıştay İDDK, sınav kurulu başkan ve üyelerince her bir aday için takdir edilen puanların tek tek farklı tutanaklarda gösterilmek yerine, daha sonra tüm adayların yer aldığı tek bir liste haline getirilmesinin sözlü sınavları hukuka aykırı hale getirmediğini belirtmiştir. Tam bu noktada, Danıştay İDDK, Ankara Bölge İdare Mahkemesinin görüşünü benimseyerek “ayrı ayrı takdir edilen puanların aritmetik ortalaması alınarak sözlü sınav notunun belirlenmesinin ve tutanak altına alınmasının” işlemi sakatlamayacağını vurgulamış olmaktadır.