Devlet memurları, ilgili yönetmelik gereğince aldıkları hastalık raporlarının fenne aykırı olduğu düşünülüyorsa, en yakın hakem hastaneye sevk edilmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olan memurların yaptıkları işlem mevzuatta tek tek belirlenmiştir. Alınan sağlık raporlarına ilişkin düzenlemeler ise ‘Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te belirlenmiştir.
Hastalık raporları ne zaman kuruma iletilmeli?
Devlet memurlarının aldığı hastalık raporlarının ne zaman kuruma verileceği, yönetmeliğin 7. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, kamu hizmetlerinde aksamaya yol açılmaması ve bu Yönetmelik ile belirlenen usül ve esaslara uygunluğunun tespit edilebilmesi için, hastalık raporlarının aslının veya bir örneğinin en geç raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla bağlı olunan disiplin amirine intikal ettirilmesi gerekmektedir.
Hastalık raporunun örneği kuruma gönderilmiş ise, memur, rapor süresi sonunda raporun aslının teslim edilmesi zorunludur.
Yurtdışında alınan sağlık raporları ne zaman kuruma bildirilmelidir?
İznini yurtdışında geçiren memurların aldıkları hastalık raporları, dış temsilciliklerce onaylanmalarını müteakip en geç izin bitim tarihinde disiplin amirlerine intikal ettirilmelidir. Memurlar, aldıkları raporları dış temsilciliklere onaylatmayı unutmamalıdır.
Bir devlet memuru ne kadar süreyle hastalık raporu alabilir?
Devlet memurları, ayaktan tedavilerde tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat alabilmektedir. İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre yirmi günü geçmemek kaydı ile istirahat uzatılabilmektedir. Aynı hastalığa ilişkin daha fazla süreli istirahat raporları yani 20 günü aşan istirahat raporları sağlık kurulundan alınabilmektedir. Bir başka deyişle Devlet memurları farklı zamanlarda olmak kaydıyla 10+10+10+10 olmak üzere 40 gün tek hekim imzasıyla rapor alabilmektedir. Bir takvim yılı içinde toplam kırk günü geçecek olan hastalık raporları ancak sağlık kurullarından alınabilmektedir. Sağlık kurullarının devlet memurlarına bir yılda verebilecekleri rapor sayısı hususunda ise bir sınırlama bulunmamaktadır.
Uzun süreli hastalıklarda ne kadar süreyle hastalık izni verilebilmektedir?
Devlet memurlarına, 657'nin 105. maddesi uyarınca, sağlık kurulu raporlarında gösterilecek lüzum üzerine;
- Kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı halinde on sekiz,
-Diğer hastalık hallerinde ise on iki, aya kadar izin verilmektedir.
Hakem hastane hükmü yönetmelikte nasıl yer almaktadır?
Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 7’nci maddesinin yedinci fıkrasında yer alan hüküm şu şekildedir:
"Hastalık raporlarının fenne aykırı olduğu konusunda tereddüt bulunması halinde, memur hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve memurun bulunduğu yere yakın bir hakem hastaneye sevk edilir ve sonucuna göre işlem yapılır. Hakem hastane sağlık kurulları bu nitelikteki başvuruları öncelikle sonuçlandırır."
Hastalık raporu ve hastalık izni ayrımı
Devlet memurlarının sağlık kurumlarından aldığı belgelere hastalık raporu denmektedir. Memurun izin kullanabilmesi için hastalık raporunun, kurumunca hastalık iznine çevrilmesi gerekmektedir. Kamu kurumlarının, ibraz edilen hastalık raporlarını ya hastalık iznine dönüştürmesi ya da hakem hastaneye sevk etmesi gerekmektedir.
Fenne yani gerçeğe aykırı rapor şüphesi halinde ne yapılır?
Memurun kurumuna gönderdiği hastalık raporunun fenne yani gerçeğe aykırı olduğu düşünülüyorsa rapor öncelikle hastalık iznine çevrilmeyecektir. Yönetmelikte yer aldığı üzere memur Sağlık Bakanlığınca belirlenen en yakın hastaneye sevk edilecektir. Hakem hastaneden gelecek karara göre hastalık raporu ya izne çevrilecek ya da çevrilmeyecektir.
Hastalık raporunun fenne aykırı bulunması halinde ne olur?
Alınan hastalık raporunun, hakem hastane tarafından fenne yani gerçeğe aykırı bulunması halinde hemen memura tebligat çıkarılmalı ve memur göreve davet edilmelidir. Rapor nedeniyle işe gelmeyen memur bu tebligata rağmen işe gelmiyorsa işe gelmemesi nedeniyle hakkında disiplin soruşturması başlatılmalıdır.
Memur uzaktan bir hastaneye sevk edilebilir mi?
Yönetmelikte yer alan hüküm gereğince memurlar "Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve memurun bulunduğu yere yakın bir hakem hastaneye" sevk edilmelidir. Uzak bir hastaneye sevk etmek yönetmeliğe göre mümkün değildir.