Devlet memurlarının özlük hakları 657 sayılı Kanunda belirlenmiştir. Bu Kanunda yer alan hükümlere göre, memurlara Uyarma, Kınama, Aylıktan Kesme, Kademe İlerlemesinin Durdurulması ve Memuriyetten Çıkarılma olmak üzere 5 adet disiplin cezası verilebilmektedir.

Üst kademe yöneticiliğine yapılacak atamalarda aranacak şartlar 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde (CBK) düzenlenmiştir. Ancak bu CBK'da, hangi disiplin cezalarını alanların yönetici olarak atanacağına dair bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Bu nedenle, konuyla ilgili olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 132 nci maddesine bakılmaktadır.

657’de yer alan konuya dair ilgili madde şu şekildedir:

“ … Aylıktan kesme cezası ile tecziye edilenler 5 yıl, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edilenler 10 yıl boyunca daire başkanı kadrolarına, daire başkanı kadrosunun dengi ve daha üstü kadrolara, bölge ve il teşkilatlarının en üst yönetici kadrolarına, düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanlık ve üyeliklerine, vali ve büyükelçi kadrolarına atanamazlar.”

 Üst kademe yöneticisi olmaya engel iki disiplin cezası

657  sayılı Devlet Memurları Kanununun 132 nci maddesine göre, aylıktan kesme cezası ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası üst kademe yöneticisi olmaya engeldir. Bu nedenle, bu iki cezayı alanlar, eğer o sırada yönetici ise görevden alınmakta, yönetici değilse alınan disiplin cezasına bağlı olarak belirli bir süre yönetici olamamaktadır.

 Daire başkanı dengi ve üstü kadrolar hangileridir

Bu maddenin uygulamasında, daire başkanı dengi ve üstü unvanların ne olduğu hususunda sorunlar bulunmaktadır. Ancak uygulamada, ek göstergesi ve bağlı bulunulan disiplin amirine bakılarak değerlendirme yapılmaktadır. Buna göre, daire başkanı dengi ve üstü kadrolar şu şekildedir: Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdür, Bölge ve İl Müdürü, Düzenleyici ve Denetleyici Kurumların Başkan ve Üyeleri, Vali ve Büyükelçiler