7. dönem toplu sözleşmelerinde 11 sendikanın 827 talebi tasnif edildi. Toplu sözleşme kapsamına girenler, toplu sözleşme masasında ayrıca müzakere edilecek.

7. dönem toplu sözleşme müzakereleri devam ediyor. 1 Ağustos'ta yapılan ilk görüşme sonrasında, çalışma takvimi oluşturulmuş, bu çerçevede 11 yetkili sendikanın tekliflerinin değerlendirilmesi için çalışma komisyonları oluşturulmuştu.

2 ila 5 Ağustos tarihleri arasında;

Büro Memur-Sen'in 135,

Eğitim-Bir-Sen'in 72,

Sağlık-Sen'in 109,

Bem-Bir-Sen'in 79,

Birlik Haber-Sen'in 82,

Kültür Memur-Sen'in 66,

Toç Bir-Sen'in 59,

Bayındır Memur-Sen'in 50,

Ulaştırma Memur-Sen'in 56,

Enerji Bir-Sen’in 58,

Diyanet-Sen’in 61 olmak üzere,

toplamda 827 talep komisyonlarda yer alan uzmanlarca tek tek tasnif edildi.

Taleplerin tasnifi ne anlama geliyor?

Taleplerin tasnifi taleplerin kabul veya reddi anlamına gelmiyor. Talepler, toplu sözleşme kapsamına girip girmediği yönünden değerlendirilmekte, kapsama girenler için toplu sözleşme müzakere masasında ayrıca değerlendirme yapılacaktır. Komisyonlarda yer alan uzmanların karar alma yetkisi olmadığı için tasnif edilen talepler, Bakan Vedat Işıkhan'ın da katılacağı ana toplu sözleşme masasında değerlendirilecektir.

7 ve 8 Ağustos'ta ne yapıldı?

2 ila 5 Ağustos tarihleri arasında hizmet kolu bazında 11 yetkili sendikanın talepleri tasnif edilmiş olup, 7 ve 8 Ağustos tarihlerinde ise Memur Sen'in genele yönelik talepleri müzakere edilmiş ve tasnif edilmiştir. Bu çerçevede toplam 127 talep tek tek ele alınmış ve tasnif edilmiştir. Memur Sen'in teklifleri arasında, önceki dönem kazanımları arasında yer alan 18 talebin revize edilmesi, yine önceki dönemde elde edilen kazanımlardan 25'inin aynen korunması talep edilmiştir. Memur Sen, 7. dönem toplu sözleşmede 83 adet yeni talepte bulunmuştur. Bu talepler arasında refah payı, kira yardımı, tazminat yansıtma oranları, dini bayram ikramiyesi, mobbing gibi çok farklı talepler yer almaktadır.

Süreç nasıl ilerleyecek?

Daha önce belirlenmiş olan çalışma takvimine göre, ikinci toplu sözleşme görüşmesi 14 Ağustos Pazartesi günü yapılacaktır. Bu toplantıda, Kamu İşveren Heyetinin genele yönelik zam teklifi sunup sunmayacağı belli değildir. Bu toplantıda sadece hizmet kolu bazındaki talepler de ele alınabilir.  Takvime göre üçüncü ana toplantı 17 Ağustos Perşembe günü yapılacak ve 21 Ağustos'ta süreç nihayetlenecektir. 22 Ağustos tarihine kadar bir uzlaşma sağlanamaması halinde 23 ila 25 Ağustos tarihleri arasında Memur Sen tarafından Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvuru yapılacaktır. Hakem Kurulu 26 ve 31 Ağustos tarihlerinde tarafların taleplerini inceleyerek nihai kararını verecektir.

Kamu Sen ve KESK’in Hakem Kuruluna başvurma yetkisi var mıdır?

Toplu sözleşme masasında, en büyük konfederasyon olan Memur Sen’in yanı sıra ikinci büyük konfederasyon olan Kamu sen ve üçüncü büyük konfederasyon olan KESK’in de temsilcileri yer almaktadır. Ancak 4688 sayılı Kanuna göre, kamu personelinin genele yönelik haklar için imza yetkisi en büyük konfederasyon olan Memur Sen’dedir. Bu nedenle Türkiye Kamu Sen veya KESK’in uzlaşma sağlansa veya sağlanmasa dahi, Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurma yetkisi bulunmamaktadır.