Gözler, dün Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi’nde seçim sonrası ilk kez gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısındaydı. Daha önce duyurulduğu gibi MYK’da yer alan üyelerin hepsi istifalarını verdi ve bu istifalar CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından kabul edildi. Şimdi, cumartesi günü gerçekleştirilecek olan Parti Meclisi (PM) toplantısından çıkacak sonuç bekleniyor. Çünkü MYK’nın yeni yapısı ve TBMM Başkanlık Divanı bu toplantının ardından belli olacak.

Ancak dünkü MYK toplantısından çıkan sonuç sadece istifalar değildi. Edindiğim bilgiye göre, Kılıçdaroğlu’nun bazı il başkanlarını görevden alması da gündeme geldi. Ayrıca CHP’nin pandemi ve seçim dolayısıyla ertelenen 38. Olağan Büyük Kurultayı’nın takvimi de başlamış oldu.

28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yüzde 52,18 oranında oy alarak üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilmesiyle, muhalefette bir iç muhasebe süreci başlamış oldu. Özellikle de CHP seçmeninin partisine yönelik bir ‘özeleştiri ve hesap verebilirlik’ beklentisi içinde olması ve bu yönde bir baskı oluşturması da seçimin ardından gördüğümüz en belirgin gerçeklikti. Kılıçdaroğlu’na en çok yöneltilen eleştirilerin başında ise seçim sonuçlarının belli olmasıyla yaptığı kısa açıklamanın ardından halkın karşısına bir daha çıkmamasıydı. Dolayısıyla dünkü MYK toplantısını, hem bir durum değerlendirmesi hem de CHP’de ‘değişimin’ ilk aşaması olarak okuyabiliriz.

Peki bu değişimin sınırları nereye kadar uzanabilir? Kemal Kılıçdaroğlu istifa eder mi?

FATURA İLK OLARAK İL BAŞKANLARINA KESİLECEK!

Önce MYK toplantısından edindiğim bilgileri biraz daha genişleterek başlayayım. Kılıçdaroğlu, seçimin faturasını ilk olarak özellikle de CHP’nin seçimde başarısız olduğu illerdeki yöneticilere kesecek gibi görünüyor. Zaten dünkü toplantıda da bazı il başkanlarının görevden alınması yönünde bir karar alındı. Henüz hangi illerdeki başkanların görevine son verileceğiyle ilgili net bir bilgi yok ancak ağırlıklı olarak İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’ndeki illerde böyle bir değişimin olacağı beklenmekte.

MYK AĞIRLIKLI OLARAK KADINLARDAN OLUŞACAK

Diğer taraftan yeni oluşturulacak MYK ile ilgili de en çarpıcı değişiklik, ağırlıklı olarak kadınlardan oluşması yönünde alınan karar. Bunun özellikle de CHP açısından oldukça geç alınmış bir karar olduğunu hatırlatmakta fayda var. Yine de geç de olsa olumlu bir gelişme. Bu arada TBMM Grup Başkanvekilliğine getirileceği kesin gözüyle bakılan isimlerin başında CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal geliyor. CHP kaynaklarının aktardığına göre; CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da Grup Başkanvekili olması muhtemel isimlerden.

Gelelim seçim sonrasının en çok tartışılan başlığına: Kılıçdaroğlu istifa eder mi?

KURULTAY İÇİN EKİM AYI İŞARET EDİLDİ

Bu soru, halktv.com.tr yazarı Fikret Bila tarafından Kılıçdaroğlu’na bizzat soruldu. Kılıçdaroğlu’nun verdiği yanıt ise dikkat çekiciydi: "MYK’da, Parti Meclisi’nde incelemeler, değerlendirmeler, tartışmalar yapılacak ve hep birlikte karar vereceğiz.” Kılıçdaroğlu’nun bu yanıtla, konuyu tartışmaya açmaktan kaçınmadığını açıkça görüyoruz. Ancak meseleyi kurultay tarihinin netleşmesiyle daha somut bir çerçevede konuşmak mümkün olacak. Bir de CHP Genel Başkanlığı için talip olacak isimlerin kim olacağı da önemli tabii. Yani adayların sahneye çıkmasıyla başlayacak bir süreç. Yine de elimizde önemli bir veri var artık. Kurultayın dillendirilmeye başlandığı ilk günlerde CHP koridorlarından sızan ön bilgi, Kılıçdaroğlu’nun kongreyi yerel seçim sonrasına bırakmak yönünde bir eğilim göstereceğiydi. Ancak dünkü toplantının ardından artık önümüzdeki ekim ayı işaret edilmeye başlandı. Yani CHP’nin ertelenen 38. Olağan Büyük Kurultayı’nın önümüzdeki sonbaharda gerçekleşme olasılığı yüksek. Bakalım Kılıçdaroğlu’nun bu kurultaydaki tavrı ne olacak? İstifa mı edecek, yeniden aday mı olacak, yoksa koltuğunu güvendiği bir isme mi devredecek. Bekleyip göreceğiz.