İsrail'in Lübnan'da Hizbullah’a yönelik iki siber saldırı düzenlemesi, iletişim güvenliği konusunda yeni endişeleri beraberinde getirdi. Çağrı cihazları ve telsizlerdeki patlamaların ardından halkın kafasında "Telefonlarımız da patlayabilir mi?" sorusu belirdi. Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, telefonların patlama riskini ve bu olayların tedarik zincirindeki zafiyetlerle ilişkisini değerlendirdi.

‘’Telefonlar durup dururken patlamaz’’

Demircan, akıllı telefonların ve diğer cihazların patlaması için içerisinde mutlaka bir düzenek olması gerektiğini belirtti. "Telefonlar, eğer içlerinde bir düzenek yoksa durup dururken patlamaz. Telefonların ya da diğer akıllı cihazların patlama olasılıkları elbette var. Ama burada önemli olan tedarik zinciridir. Tedarik zincirinin bir noktasında bu cihazlara bir düzenek yerleştirilmişse, patlamaları mümkün olabilir. Bu çağrı cihazlarında ve telsizlerdeki bomba düzeneklerinin yerleştirilmesi, tedarik zincirinin bir noktasında bu cihazların içerisine yerleştiriliyor. Eğer ülke içerisine giren akıllı cihazlarda bu tarz bir zafiyet yaratıldıysa, yani bu cihazların içerisine de düzenekler konulduysa elbette telefonların da patlaması gündeme gelebilir. Ama cebimizde tuttuğumuz o telefon durup dururken patlamaz; içerisinde bir düzenek yoksa patlamaz" diyen Demircan, kaçak yollarla ülkeye giren cihazların büyük risk taşıdığını ifade etti.

‘’Hacklenip patlatmak için düzenek gerekli ‘’

Akıllı telefonların uzaktan hacklenerek patlatılma olasılığı hakkında Demircan, " Telefonlara herhangi bir siber güvenlik zafiyetinden yararlanarak işlemcisinin çok fazla çalıştırılarak ya da başka tetikleyici unsurlarla ısınmasının sağlanıp o telefonun zarar görmesi ya da patlaması sağlanabilir. Ama bu patlama içerisinde bomba düzeneği olan bir patlama gibi olmayacaktır. Buradaki en büyük endişe, tüm dünyayı da ilgilendiren bir konu: tedarik zincirini bölerek legal zincirin dışına çıkarak geçirilen telefonlardır. Kaçak yollarla ülkeye getirilen telefonlar mevcut ve bunları ana tedarikçiler veya distribütörlerin belirlediği legal bayiler satmıyor. Telefonların hacklenip patlatılabilmesi için fiziksel bir düzenek gereklidir. Eğer böyle bir düzenek yoksa, sadece işlemcisinin aşırı ısındırılmasıyla cihazın zarar görmesi sağlanabilir. Ama bu, bir bombanın patlaması gibi yıkıcı olmaz" ifadelerini kullandı.

ABD'de Müslüman öğrencilerin yüzde 49'u ayrımcılığa uğruyor ABD'de Müslüman öğrencilerin yüzde 49'u ayrımcılığa uğruyor

"Elektrik ve su sistemleri sıradaki hedef olabilir"

Siber saldırıların devamında, İsrail’in Lübnan’daki elektrik ve su arıtma sistemlerini hedef alabileceğini belirten Demircan, " İsrail’in iki siber saldırıyla Lübnan’da iletişim altyapısına zarar vermesi, bölgedeki savaşı daha da derinleştirme riski taşıyor. Elektrik ve su sistemleri sıradaki hedef olabilir" diyerek savaşın ülkenin yaşamsal altyapısına zarar verebileceğini ifade etti.

Muhabir: Ateş Çatıkkaş