İşçilik, ambalaj ve paketleme, akaryakıt, köprü ve otoyol gibi artan giderler nakliyat sektörünü  doğrudan etkiledi. Art arda gelen zamlarla birlikte şehirlerarası 100 bin liraya varan ev taşıma maliyeti vatandaşları zorluyor. Evden Eve Nakliyeciler Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, “İstanbul-Ankara arasında 3+1 evin ortalama taşıma maliyeti tüm hizmetler dahil 80 ile 100 bin lira arası değişiyor” dedi. Ankara’da şehir içi 3+1 evin taşımacılık maliyetine işaret eden Ayılmazdır, “Tüm hizmetler dahil 35 ile 40 bin lira arasında değişiyor” diye konuştu.

“İşçi, ambalaj, yakıt, köprü ve otoyol ücretleri taşınma maliyetini artırıyor”

Evden Eve Nakliyeciler Derneği Başkanı Ali Ayılmazdır, ELİPS HABER’e taşımacılık sektörüne ilişkin bilgiler verdi. Taşımacılık maliyetlerinin arttığına dikkat çeken Ayılmazdır, “Taşıma maliyetlerini yükselten en büyük etken ilk sırada elaman yetersizliği ve olanlarında maliyeti artıyor. Ortalama bir ev taşıma işçisinin işverene iş başı maliyeti 3 bin lira. İkinci sırada ambalaj maliyetleri nerdeyse ayda bir değişiyor. Daha önce üreticiler döviz kurunu bahane ederek her hafta zam yapıyorlardı. Şimdi ise elektrik, su ve işçiliği öne sürerek her ay değişken fiyatlar sunuyorlar. Üçüncü sırada yakıt. Son bir yıldır nerdeyse sabit gibi. Bu şekilde devam ederse sektör olarak çok mutlu oluruz. Dördüncü sırada son zamanlarda otoyol ve köprülere gelen zamlar özelikle şehirlerarası taşımalarda fiyat verirken maliyete ekleniyor” ifadelerini kullandı.

“Şehirler arası taşınma maliyeti 100 bin lira”

İstanbul-Ankara arasında 3+1 evin ortalama taşıma maliyetine işaret eden Ayılmazdır, “3+1 için tüm hizmetler dahil yaklaşık 80 bin lira ile 100 bin lira arası maliyeti var. Eşyaları görünce fiyatı netleşiyor” dedi.

“Şehir içi taşımacılık 35-40 bin lira arasında değişiyor”

Ankara’da şehir içi 3+1 evin ortalama taşımacılık maliyetine değinen Ayılmazdır, “3+1 eşya taşıma hizmet farkına göre değişiyor. Dışardan asansör kurulumu kutulama paketleme gibi etkenler oluyor. Tüm hizmetler dahil bir gün içinde yapılırsa 35 ile 40 bin lira civarı değişiyor” diye konuştu.

Ali Ayılmazdır-1

“Vatandaşa şehir içi ev taşıma her şey dahil 200 bin liraya denk geliyor”

Vatandaşların söz konusu ücretler karşısında zorlandığını ifade eden Ayılmazdır, sözlerine şöyle devam etti:

“Vatandaşlar için çok zor bir durum tabi. Biz fiyat verirken durumu izah etiğimizde bizi anlıyorlar. Hatta bizim maliyetlerimizi boya badana işlerine göre uygun görüyorlar. Özelikle emlakçılara verilen komisyon konusunda çok şikayetçiler. Bir şehir içi taşıma vatandaşa kira, emlak, boya, taşıma dahil ortalama 200 bin liraya mal oluyor.”

THY, 2 uçak satın aldı THY, 2 uçak satın aldı

“İşçi bulmakta zorlanıyoruz”

İşçi bulunmadığından şikayet eden Ayılmazdır şunları söyledi:

“Maalesef birçok sektör gibi bizde işçi bulamıyoruz. Bu sezon çok sıkıntı çektik. Daha önceki yıllarda bu sektörde Özbek ve Türkmen işçiler çalışıyordu ve işlerini çok güzel yapıyorlardı. Son yıllarda yapılan denetimlerde birçoğu yakalanıp geri gönderildi. Sektör olarak buna bir çözüm bekliyoruz. İnsan gücüne ihtiyacımız var. Gerekirse özel bir çalışma izni ile tekrar çalışmalarına imkan sağlanabilir. Sektör olarak devlet yetkililerinden bunu talep ediyoruz.”

Muhabir: Deniz Dalgıç