Oyun kuramında bir katılımcının kazandığı ya da kaybettiği kullanım değeri, diğer katılımcıların kazandıkları ya da kaybettikleri kullanım değerleriyle dengelenmektedir. Tüm katılımcıların toplam kazançları ve toplam kayıpları üst üste konduğunda eşitlik söz konusu olacaktır yani toplam kazanımlardan toplam kayıplar çıkarıldığında sonuç sıfır çıkacaktır.

                                                       Her Şey Bir'e Döner

              

Sıfır Toplam Teorisine benzer bir teori/yasa da Japon çiftçi ve filozof Masanobu Fukuoka tarafından ortaya atılmıştır. Her şeyin belirlenmiş bir düzeni koruduğunu ve yinelenen bir döngü içinde hareket ettiğini söylediği “Her Şeyin Bir’e Döndüğü Dharma Yasası” şöyle der: “Yeryüzündeki yaşam tek tek canlı varlıkların doğum ve ölümlerinin öyküsüdür, toplulukların gelişme ve çöküşünün, yükseliş ve düşüşünün döngüsel tarihidir. Söz konusu olan, kozmik evren de olsa, mikroorganizmalar dünyası veyahut canlı ve cansız varlıkları oluşturan atom ve moleküllerin çok daha küçük dünyası da olsa tüm maddeler belirli ilkelere uygun davranırlar. Her şey belirlenmiş bir düzeni korurken sürekli bir akış halindedir; her şey tek bir kaynaktan doğan temel bir gücün bütünleştirdiği yinelenen bir döngü içinde hareket eder. Bu temel yasaya bir isim vermemiz gerekseydi “Her Şeyin Bir’e Döndüğü Dharma Yasası” diyebilirdik. Her şey bir çemberde kaynaşır, çember bir noktaya ve nokta da hiçliğe döner. İnsana bir şey meydana gelmiş ve yok olmuş gibi görünür fakat herhangi bir şey yaratılmamış ya da yok edilmemiştir. Yeryüzündeki madde ve enerji daimî bir akış halindedir, ölümün ve doğumun olmadığı kesintisiz döngülerden geçer. Evrenin hakiki görüntüsü böyle bir şeydir. Evren, kozmik bir ekosistemde birbirine bağlı bölümler arasında simbiyotik ilişkiler ağı şeklinde yapılandırılmıştır ve bütün bir için, bir de bütün için vardır.”

Anlayacağınız hayat sıfır toplamlı bir oyundur ve kazananı yoktur, kaybedeni vardır bu hayatın. Herkesi geçseniz bile yarışı kazanamazsınız; çünkü hayatın birincisi yoktur.

Ama…

Varlığınızla şereflendirdiğiniz hayatta toplamı sıfır olan bir oyun oynarsınız, var olma ve kaybolma arasında oynanan. Bu oyunu bilinçli ve haz alarak oynarsanız kendi yolunuzu bulursunuz gerçekten yaşamış olursunuz hayatı. Şayet oyunun kurallarını bilmez, sırf oynamak için de oynarsanız tıpkı körebe oyunundaki ebe/körebe gibi son nefesinize kadar gözü bağlı yaşarsınız. Tıpkı Leonardo Da Vinci’nin dediği gibi: Üç sınıf insan vardır: Görenler, gösterildiğinde görenler ve görmeyenler”

 Daima gerçekte yaşamanız ve gerçekleri görmeniz dileğiyle…