İzmir Kemalpaşa'da, Abalıoğlu Grup'a bağlı Lezita işçileri, işverenin toplu iş sözleşmesi görüşmelerine katılmaması üzerine greve başladı. 2021 yılından beri devam eden mahkemenin sonuçlanmasıyla yetkili sendika kabul edilen Öz Gıda İş Sendikası, TİS çağrılarına olumlu cevap alamadı. Sendikanın basın müşaviri Ayhan Alimli, direnişlerinin sekizinci gününde greve ilişkin detayları aktardı.

Greve giden süreci anlatan Alimli, “2021 yılında başlayan örgütlenme sürecimiz, işverenin yapmış olduğu itirazlarla birlikte 2024 yılına kadar geldi. Yargıtay’ın vermiş olduğu karar ile mahkeme bizim yetkili sendika olduğumuza karar verdi. Bunun ardından işverene TİS çağrısında bulunduk. İşveren bu çağrımıza olumlu cevap vermedi, masaya oturmadı. Bu sebeple kanun gereği grev kararı almak zorunda kaldık. 7 Mart’tan itibaren grevdeyiz” ifadelerini kullandı.

“Sendikalı oldukları için işten çıkarıldılar”

Sendikalı olduğu için işten çıkarılan işçiler olduğunu belirten Alimli, “200-300 tane işçi işten çıkarıldı. 1500’e yakın üyemiz var. İşten çıkarılan işçiler hakkında işe dönüş davaları açtık ve kazandık fakat buna rağmen işveren işçilerin hiçbirini geri almadı” dedi.

“Sesimizi bastırmak için tekno müzik çalıyorlar”

İşverenin sendikaya herhangi bir geri dönüşte bulunmadığını açıklayan Alimli, “Bizim ısrarlı ve samimi çağrılarımıza rağmen işveren cevap vermedi. Sesimizi kısmak için buraya ses arabası getirdi. Akşama kadar yüksek sesli yayın yapıyor. Tekno müzik vb. çalıyor. Yollara kum döktürüyor, etrafı tozlandırıyor. Çevreyi tırlarla ve barikatlarla çevirdi. Jandarma geldi, her yeri zapt ediyor. Şu anda bize zorluk çıkarmak ve sesimizi kısmak için her türlü yolu deniyor” diye konuştu.

“Şirket Hindistan’dan işçi getirdi”

Şirketin Hindistan’dan işçi getirdiğini öne süren Alimli, “Grevi kırmak için Hindistan’dan işçi getirildi. Bu işçiler için Çalışma Bakanlığı’ndan geçici çalışma izni alınmış. İşveren, kendi işçilerine 17 bin lira gibi bir maaş öngörürken Hindistan’dan getirdiği işçilere, aldığımız duyumlara göre, 35 bin liraya yakın maaş veriyor. Yemek, yatacak yer masraflarını karşılıyor. Şu an bu işçileri çalıştırıyor. Kendi işçisine asgari ücreti bile fazla görüyordu” şeklinde konuştu.

Grev sebebinin maaşta anlaşmazlık olmadığını vurgulayan Alimli, “İşverenle hiçbir şekilde masaya oturamadık, kendimizi ifade edemedik. Daha pazarlık sürecine bile geçemedik” diye ekledi.

Mersin'de tabancayla bir kadını öldüren, bir kadını yaralayan zanlı intihar etti Mersin'de tabancayla bir kadını öldüren, bir kadını yaralayan zanlı intihar etti

İşçilerin taleplerinden bahseden Alimli, “Ağır çalışma koşulları, uzun mesailer, maaşlarda iyileştirme konularının üzerine gidilmesini istiyoruz. İnsan onuruna yakışır maaşlar talep ediyoruz. Çok fazla talebimiz yok. Onların ödeyemeyeceği bir rakam talep etmiyoruz. İşverenle masaya oturamadığımız için şu an bu konuların hepsi havada kalıyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: Betül Vural