11 ilde yıkıma ve resmi rakamlara göre 50 binden fazla can kaybına neden olan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminin üzerinden 19 ay geçti. Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin artçıları devam ediyor. Son olarak Pazarcık ilçesinde bu sabah 09.31'de deprem meydana geldi. AFAD, depremin büyüklüğünü 5 olarak ölçtü. Bu depremin ardından Maraş'ın Türkoğlu ilçesinde saat 09.34'de 1,9, saat 09.41'de ise yine Pazarcık'ta 2,5 büyüklüğünde deprem oldu.

Kahramanmaraş Pazarcık depremine ilişkin Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Elips Haber’e açıklamalarda bulundu.

“Bu artçı depremler 1-2 yıl sürebilir”

Hissedilme açısından büyük bir artçı deprem olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ersoy, “5 büyüklüğündeki deprem teorik olarak 30 tane 4 büyüklüğündeki bir depreme karşılık gelir. Normal şartlar altında bir hasar vermesi beklenmez. Eğer evin kendisi hasarlı değilse” dedi. 6 Şubat depremlerinden sonra artçı depremlerin olmaya devam edeceğini dile getiren Prof. Dr. Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bu artçı depremler 1-2 yıl sürebilir. Bundan sonra daha büyüğüne aynı bölge için doğrusu beklemiyorum. Ama bu tabii teorik bir yaklaşım. Dolayısıyla net konuşmamakla birlikte bu depremlerden daha büyüğü olmaz diye düşünüyorum ama birkaç tane daha bunun da artçısı olabilir. Giderek yerin içindeki enerjinin dengeye oturduğu ve depremlerin azalacağını biliyoruz. Nitekim zaten ilk zamanlar gibi değil. Arada bir deprem oluyor ama o kadar fazla sayıda deprem olmuyor”

“Teorik olarak komşu alanlar yeni depremler için aday yerlerdir”

“Deprem olan bir yerde yani deprem oluşturan ilgili fay boyunca çok uzun bir periyotta deprem meydana gelmeyecektir, beklenmez” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Ersoy, “Artçılar meydana gelir ama büyük depremler meydana gelmez. Bundan sonraki daha büyük depremler ancak deprem olan bölgelere komşu alanlarda meydana gelebilir. Oradaki fay zonlarından meydana gelebilir. Bunu da mutlaka meydana gelir şeklinde açıklama yapmak istemem. Çünkü elimizdeki verilere göre konuşuyoruz. Teorik olarak komşu alanlar yeni depremler için aday yerlerdir” değerlendirmesinde bulundu.

“Deprem orta hasarlı yapılarda hasar derecesini arttırmış olabilir”

Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde 5 büyüklüğündeki depreme ilişkin Prof. Dr. Ercan ise şu ifadeleri kullandı;

Almanya’daki yangında 2 Türk hayatını kaybetti; Bakanlıktan açıklama Almanya’daki yangında 2 Türk hayatını kaybetti; Bakanlıktan açıklama

“Artçı deprem yerin 7 kilometre derinde oldu. Deprem yaklaşık 4 saniye sürdü. Bu deprem özellikle orta hasarlı yapılarda hasar derecesini arttırmış olabilir. Bu 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin bir artçısıdır. Normalde yıkıcı değildir. Yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda bir kırıkta oluşturmuştur. Bunun artçıları bir hafta kadar sürecektir. Beklenen bir artçı depremdir. Bunun arkasından 7,7.5 büyüklüğünde bir deprem gelme olasılığı yoktur.  Artçı depremler2027-2028’e kadar aralıklarla bu şekilde sürecektir”

Muhabir: Sümeyye Aksu