ABD’de birçok ünlünün zayıflamak için kullandığı iddia edilen, Tip 2 diyabet ilacı Ozempic gençler arasında ‘trend’ haline geldi. Başta TikTok olmak üzere birçok sosyal medya platformunda gündem olan Ozempic’e Tip 2 diyabet hastaları tarafından ulaşılamıyor.

Avrupa’da stoklarında azalma yaşadığı tespit edilen ilaç, Türkiye’de yasal olmayan yollarla satılıyor. Dolap isimli ikinci el alışveriş sitesinde yüksek fiyatlarda satıldığı görülen ilaç, Türkiye’de de merak konusu oldu. Resmi olarak Türkiye’de satışı olmayan ilacın yaygın kullanımı, söz konusu ilacın sahte versiyonlarının ortaya çıkmasına da neden oldu.

Ozempic Dolap

Konuya ilişkin Elips Haber’in sorularını yanıtlayan Avrupa İlaç Kurumu (EMA) Basın ve Halkla İlişkiler’den Giulia Gabrielli, Ozempic’in ne işe yaradığını, yan etkilerini ve Avrupa’daki stok durumunu anlattı.

İsrail, Batı Şeria'da Filistinli çiftçiye ait 25 zeytin ağacını söktü İsrail, Batı Şeria'da Filistinli çiftçiye ait 25 zeytin ağacını söktü

Gabrielli, Ozempic’i şöyle tanımladı:

“Ozempic, tip 2 diyabeti kontrol edilemeyen yetişkinleri tedavi etmek için diyet ve egzersizle birlikte kullanılan bir diyabet ilacıdır. Ozempic, metformin (başka bir diyabet ilacı) alamayan hastalarda tek başına kullanılabilir. Ayrıca diğer diyabet ilaçlarına 'eklenti' olarak da kullanılabilir.”

Yan etkileri neler?

İlacın yan etkilerinden de bahseden Gabrielli, “Ozempic'in en sık görülen yan etkileri arasında ishal, kusma ve mide bulantısı gibi sindirim sistemi sorunları yer alır. Bunlar hafif veya orta şiddettedir ve kısa sürelidir. Gözün arkasındaki ışığa duyarlı zar olan retinanın hasar görmesi de yaygın yan etkilerdendir” ifadelerini kullandı.

“Ozempic’e olan talepte artış yaşanması AB genelinde kıtlığa yol açtı”

Ozempic kullanımının yaygınlaşmasının, Avrupa’daki ilaç stoklarındaki etkilerine değinen Gabrielli, şu ifadeleri kullandı:

“Bu ilaçlara olan talebi ve bunların nasıl kullanıldığını daha iyi anlamak için EMA, Avrupa genelindeki verileri kullanarak bir çalışma yürütüyor. Çalışma halen devam etmektedir ve sonuçlar kamuya açıklandığında daha fazla bilgi paylaşacağız. EMA, bu ilaçlara yönelik talepte bir artış olduğunu ve bunun üretim kısıtlamaları gibi sorunlarla birlikte AB genelinde kıtlığa yol açtığını fark etti.”

“Bu tür ilaçlar kozmetik kilo kaybı için onaylanmıyor”

Çalışmanın önerilerini aktaran Gabrielli, şunları söyledi:

“Halk, bu ilaçları her zaman tıbbi gözetim altında kullanmaya ve kilo yönetimiyle ilgili konularda endişe duyduklarında doktor desteği almaya davet ediliyor. Çalışmada, bu tür ilaçların kozmetik kilo kaybı için onaylanmadığı ve bu amaçla kullanılmaması gerektiği, yani obezitesi olmayan kişilerde veya kiloyla ilgili sağlık sorunları olmayan aşırı kilolu kişilerde kilo kaybı için kullanılmaması gerektiği de belirtiliyor.”

“Ozempic sadece kilo vermek için kullanılmamalı”

Ozempic’in sadece ve sadece kilo vermek için kullanıp kullanılamayacağı sorusunu da yanıtlayan Gabrielli, “Benzerlerinden farklı olarak Ozempic, diyabet tedavisi için onaylanmıştır. Bu nedenle diğer her türlü kullanım yanlıştır” dedi.

Muhabir: Betül Vural