Ceyda Sungur kimdir? Ceyda Sungur nereli ve kaç yaşındadır, mesleği ne? Sorularının cevabı merak ediliyor. Ceyda Sungur kim olduğu merak ediliyor. Arama motorlarında Ceyda Sungur kimdir? Sorgulamaları yapılıyor. Ceyda Sungur biyografisini haberimizde derledik…

Ceyda Sungur kimdir?

Ceyda Sungur veya bilinen takma adıyla Kırmızılı Kadın; Türk akademisyen ve aktivist. 2013 yılında İstanbul'da düzenlenen Gezi Parkı protestoları sırasında, üzerindeki kırmızı elbisesi ve beyaz çantasıyla gösteri alanındayken bir polisin yüzüne biber gazı sıktığı esnada çekilen fotoğrafıyla ünlenmiş ve eylemin simgelerinden biri haline gelmiştir.

Birol Ekici kimdir? Birol Ekici kimdir?

1986 yılında dünyaya geldi. Üniversitede şehir ve bölge planlama eğitimi aldıktan sonra araştırma görevlisi olarak İstanbul Teknik Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. 2013 yılının Mayıs ayında Türkiye genelinde başlayan Gezi protestoları çerçevesinde İstanbul'da yapılan eylemlerde gösterici ve gönüllü ilk yardımcı olarak yer aldı.

Mahkeme kararı olmaksızın Gezi Parkı'nda başlatılan yıkım çalışmalarına karşı gösteri yaparken polis memuru Fatih Zengin tarafından biber gazıyla saldırıya uğradı. Saldırı esnasında Reuters ajansı bünyesinde foto muhabirlik yapan Osman Orsal'ın olayı fotoğraflamasıyla toplumda büyük yankı uyandırdı.

Yaşanan saldırıdan sonra polis memuru hakkında kasıtlı ve orantısız olarak güç kullanmak sebebiyle bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ceyda Sungur, mahkeme salonunda verdiği ifadede "Sanığın elinde silah olsaydı, Ethem Sarısülük’ü öldüren polis gibi beni de öldürebilirdi." açıklamasını yaparak canına kastedildiğini ileri sürdü. 2014'te sonuçlanan mahkemede ise yakın mesafeden biber gazı sıkması ve görevini kötüye kullanması gerekçesiyle saldırgan polise 600 adet fidan dikme cezası verildi. Ayrıca; Sungur'a "halkı, kanuna uymamaya tahrik" suçundan açılan davaya da takipsizlik kararı verildi.

Kaynak: Haber merkezi