Saadet Partisi ile Gelecek Partisi'nin ortak grubunun Deva Partisi'nin de katılımıyla Yeni Yol Partisi adıyla devam ettirilmesi siyasal tarihimizde bir ilki oluşturuyor. Peki böylesi bir birlikteliğin Türkiye'nin geleceğinde herhangi bir şansı var mı?
Bugünkü sadece grubu ayakta tutma amaçlı görüntüsü ile elbetteki hayır. Lakin başka bir strateji ile Yeni Yol'un büyümesi mümkün olabilir.
Buna geçmeden önce bu üç partinin 2023 Seçimlerinde yaptığı vahim hatayı kaydetmek zorundayız.
Bizce bu üç parti en geç 2022 başında müstakil bir ittifak düzeneği kurmalıydı. Ve hatta seçime "cumhurbaşkanı adayı göstermeksizin" girerek 2028'in Türkiye'sini hedeflemeliydi.
O dönem yapılan anketlerin ortalamaları ile o dönem bu verilerde önemli oran teşkil eden kararsız seçmenin muhafazakar/sağ ağırlığına göre hesap edilirse böylesi bir ittifakın yüzde 7 ile yüzde 12 arasında bir oy alması bizce mümkündü. Maalesef bu yola girilmedi.
Sonradan bazı "üçüncü ittifak" lafları edilmişse de Ahlatlıbel'de CHP ile aynı masaya oturduktan sonra böylesi bir ittifakın doğal seçmen tabanı nezdinde güvenilirliği kaybedildi.
Biz o dönem bir grup arkadaşımızla "yeni yol" isminde bir web sitesi bile kurarak böylesi bir ittifak için taban desteği sağlamaya çalışmıştık. Lakin liderleri buna ikna etmek mümkün olmadığı gibi Kılıçdaroğlu'nun baştan belli adaylığına karşılık verilen vekil sözleri de buna engel oldu.
Peki şimdi ne yapılabilir?
Bizce kendi bağımsız tüzel kişiliklerini koruyarak "Yeni Yol" isiminde bir ittifak partisi ile yola devam etmenin verimli sonuçlanması için bir programa, bir vizyon ve strateji belgesine ihtiyaç var.
Saadet, Gelecek ve Deva Partileri Türkiye'nin ekonomi, dış politika, adalet, eğitim ve sair alanlarında ortak öneriler bütünü içeren bir ittifak programı ortaya koymalı. Yani bir "Yeni Yol Programı" yazılmalı. Ve de bir "Yeni Yol Vizyon Belgesi" yayınlanmalı.
Bu üç parti bu program etrafında iktidar hedefiyle buluştuklarını kamuoyuna deklare etmeli.
Akabinde liderlerin katılımıyla her ilde yapılacak kapalı salon toplantıları ile bu ortak program ve hedefler anlatılmalı. Liderler sürekli olarak birlikte görüntü vermeye özen göstermeli.
Yeni Yol, bu üç partiyi var eden seçmen kitlesi ile barışmak, buluşmak ve kazanmak odaklı bir politika izlemeli. Zira bugün bu üç partinin büyümeye başlaması için yapmaları gerek ilk şey budur. Kendi mahallesinden uzaklaşmış bir projenin başarılı olma ihtimali yok.
Halihazırdaki Meclis Grubun "hayra motor şerre fren" odaklı politik tutuma kavuşturulmasının akabinde bu üç partinin teşkilatları "Yeni Yol Programı" ve "Yeni Yol Vizyon Belgesi" çerçevesinde çalıştırılmalı. İl ve İlçe teşkilatlarının birlikte faaliyeti ve ortak politik tutumun halka tanıtılması için ciddi bir saha çalışmasına ihtiyaç var.
Elbette bütün bunlar yapılırken her siyasi parti kendi tüzel kişiliği namına faaliyetlerine devam edecektir. Birbirleriyle hem yarışan ve hem de ortak bir iktidar programında ve siyaset vizyonunda ortaklaşan bu yepyeni tarzın seçmen nezdinde bu koşullar altında karşılık bulması mümkün olabilir.
Elbette taraflar samimi ise...