Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partili (DEM Parti) Siirt Belediye Eşbaşkanı Sofya Alağaş, 29 Ocak'ta görevden alınarak yerine kayyım atandı. Sofya Alağaş'ın görevden alınmasına, hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan davada verilen hapis cezası gerekçe gösterildi.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre; Sofya Alağaş, belediye eşbaşkanı seçilmeden önce gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek yargılanıyordu. Hakkında açılan davanın 28 Ocak'ta görülen duruşmasında karar çıktı. Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Sofya Alağaş'a “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme, kararının gerekçesini de açıkladı. 29 sayfadan oluşan gerekçeli kararda, savcının mütalaası, Sofya Alağaş ile avukatlarının savunmaları ile gizli tanık ifadelerine yer verildi.

Sofya Alağaş’ın JINNEWS'in müdürlüğünü yaptığı dönemde ajansta geçen bazı haberler suçlamaya gerekçe yapıldı. Sanal medya paylaşımları, ev baskında el konulan mesleki materyaller de gerekçeli kararda "suç" sayıldı.

Takipsizlik kararı kaldırıldı, dosyaya eklendi

Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2016'da yürütülen ve "takipsizlik" kararı verilen soruşturmanın gerekçeli kararda yer alması dikkat çekti. Söz konusu soruşturma, "1 nolu tanık" adlı gizli tanığın beyanlarına dayandırılıyordu. Sofya Alağaş'ın "örgütsel faaliyetlerde" bulunduğu ileri sürülen dosyada takipsizlik kararı verilmişti. Ancak bu karar kaldırılarak, Diyarbakır'da yürütülen ve ceza verilen dosyaya eklendi. Gizli tanığın bu beyanları da gerekçeli kararda yer aldı.

Haberler gazetecilik faaliyeti değilmiş

2016’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gazeteciler Derneği'ne üyelik kriminalize edildi. Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'nün 10 Aralık 2024 tarihli yazısı üzerine 6'ncı duruşmada dinlenen ve 2022’de tutuklanan 11 gazetecinin dosyasında "Devlet adına çalıştım" diyen "K8Ç4B3LIT5" kodlu gizli tanık beyanları da gerekçeli kararda yer aldı.

Söz konusu gizli tanık, Sofya Alağaş'ın JINNEWS'te şirket müdürü olduğuna işaret ederek, haberlerle "örgüt propagandası yapıldığını" ileri sürdü. Gerekçeli kararda, yapılan haberlerin "gazetecilik faaliyeti" olmadığı ileri sürüldü.

Balıkesir'de mühimmat fabrikasındaki patlayamaya ilişkin iddianame hazırlandı Balıkesir'de mühimmat fabrikasındaki patlayamaya ilişkin iddianame hazırlandı

Gerekçeli kararda, "(..) sanığın, bu eylemlerini çok sayıda ve değişik tarihlerde gerçekleştirmiş olması dikkate alındığında, Yargıtay'ın yerleşmiş içtihatlarına göre, kesintisiz, sürekli, uzun zaman devam edecek şekilde eylemleri gerçekleştirmesi sebebi ile sanığın eyleminin belli bir yoğunluğa ulaşmış olduğu anlaşılmış olup, (…) örgüte üye olma suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Mahkeme üyesi: gizli tanık hükme esas alınamaz

Cezaya karşı oy kullanan hakimin gerekçesine de yer verildi. Gerekçede, haberlerle "KCK/PKK’nin ideolojik düşüncelerine paralel bir yayıncılık anlayışının hakim olduğu" ancak bu hususun tek başına "örgüt üyeliğine" yeterli olmadığı savunuldu. Üye hakim, gizli tanık beyanlarının da tek başına hükme esas alınamayacağı, yine "01 nolu" gizli tanığın kovuşturma aşamasında dinlemediği ve hükme esas alınamayacağını vurguladı.

Dava hakkında

Sofya Alağaş, Diyarbakır merkezli soruşturmada 16 Haziran 2022’de 15 gazeteci ve basın çalışanıyla birlikte tutuklandı. Sonrasında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla iddianame hazırlandı. 383 sayfadan oluşan iddianame Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Sofya Alağaş, ilk duruşmanın görüldüğü 15 Haziran'da tahliye edildi.

Davanın 9 Ocak'ta görülen 6'ncı duruşmasında savcı, Sofya Alağaş'ın cezalandırılması yönünde mütalaa açıkladı. Mahkeme heyeti, sonradan dosyaya eklenen gizli tanığı 6'ncı duruşmada dinledi. Mahkeme, Sofya Alağaş hakkında Siirt ve Diyarbakır'da açılan iki soruşturmanın sonucunun beklenmesi kararından da vazgeçti.

28 Ocak’ta görülen karar duruşmasında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Kaynak: Haber Merkezi