İstanbul’da son 5 günde sahte içki zehirlenmesi nedeniyle hastaneye başvuran 88 kişiden 38’i hayatını kaybetti. Güngören, Beyoğlu, Bakırköy ve Başakşehir başta olmak üzere çeşitli ilçelerde hastanelere başvuranların tedavileri devam ediyor. Öte yandan İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, son iki haftada 29 ton sahte içki ele geçirildiği belirtildi. Vali Davut Gül, sahte içki satışı ve tüketiminin önlenmesine yönelik ek tedbirler alındığını duyurdu.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç, sahte içkiden zehirlenme olayının bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü belirterek, bu üretimi yapanların ‘kasten adam öldürme’ suçundan yargılanması gerektiğini söyledi.

Serenay Sarıkaya'nın ifadesi ortaya çıktı Serenay Sarıkaya'nın ifadesi ortaya çıktı

“Metil alkole insanların ulaşamaması gerekiyor”

Alkol piyasasında denetimsizliğin yoğun olduğunu söyleyen Oruç, ‘metil’ alkole insanların ulaşamaması sağlayacak bir uygulamanın hayata geçirilmesi gerektiği söyledi. “Etil alkolünün ücretinin çok yüksek olması merdiven altında bu üretimi yapanların ‘metil’ alkol almasına yol açıyor. Bunu yapan kişi o ayrımı yapamamış olabilir veya insan sağlığını hiçe sayıp metil alkol kullanmış olabilir” diyen Oruç, şunları kaydetti:

“İçkiyi şeytanlaştırıp zam yapmak çözüm değil”

“Orası denetimsiz bir alan haline geldi. Denetimsiz alanı, içkiyi şeytanlaştırıp zam yaparak değil, başka mekanizmalarla denetlenmesi lazım. Tekel bayiler, restoranlar gibi içkili yerlerin çok ciddi denetlenmesi lazım. Şişelemelerde barkod ya da kapak sistemi değişecek. O şişe ikinci kez kullanıldığında ilki gibi yapılmaması gereken bir sistemin gelmesi lazım. Ya da maliyetin çok yüksek olması lazım. Biz, aynı orijinal şişelerin tekrar kullanıldığını duyuyoruz. Ağız kısmına takılan aparat bile taklit ediliyor. Teknolojik iyileştirme gerekiyor”

Alkole zam yağıyor

2025 yılının ilk ayında alkole zam üzerine zam geldi. Alkollü içkiler ve sigarada Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı yüzde 7.56 artırılırken, en ucuz şarap 429 TL oldu. Yılbaşı öncesi başlayan zam furyasının insanları sahte içkiye yönlendirdiğini belirten Oruç, şöyle devam etti:

“Cezaların caydırıcı olması gerekiyor”

“Alkol piyasasının çok sıkı denetlenmesi gerekiyor. Fiyatlar çok yüksek. İnsanlar sahte içki almak zorunda kalıyorlar. Ölüm vakalarına karşı 'tutuk' bir tavır var. Sadece ölü sayılarını açıklıyorlar. Bu sorununun kaynağının kurutulması için daha fazla çaba sarf etmek gerekiyor. Halk sağlığı sorunu haline gelmiş durumda. Yapanların da ‘kasten adam öldürme’ suçundan yargılanması gerekiyor. Cezalar caydırıcı olmayınca yakalansa bile tekrar yapma ihtimali doğuyor.” 

Muhabir: Nur Kaplan