Selçuksports | İnter – Torino maçı canlı izle Selçuksports | İnter – Torino maçı canlı izle

Şahin Filiz kimdir?

Prof. Dr. Şahin Filiz, 1 Mart 1965 tarihinde Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini memleketinde sürdüren Filiz, 1988’de Selçuk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinden muzun olmuştur. Filiz 1991’de yüksek lisans, 1995’te doktora çalışmalarını aynı üniversiteye bağlı Sosyal Bilimler Enstitüsüsün Felsefe ve Din Bilimleri Bölümünde tamamladı.

2000 yılında doçent olarak Selçuk Üniversitesinde görevini sürdüren Filiz; 2000 yılında Harvard Üniversitesi’nde post-doktorasını yaptı. Filiz, 1992’de merkezi ABD’de bulunan “Unification Church” adlı hareketin (Moonculuk olarak da biliniyor.) daveti üzerine New York ve Washington’da düzenlenen din bilimleriyle ilgili uluslararası toplantısına iki ay süreyle tartışmacı ve dinleyici olarak katıldı.

Filiz; bilimsel araştırmalar yapmak ve çalışma alanı ile ilgili materyal toplamak için birkaç aylık sürelerle 1993’te Kahire’de, 1995’de Frankfurt ve Berlin’de, 1997’de İsrail’de, 2000 yılında Harward Üniversitesinin davet etmesiyle ABD’de bulundu. Bu süre içerisinde düzenlenen sempozyum, panel ve konferanslarda tartışmacı ve tebliğci olarak yer aldı.

Şahin Filiz’in yürüttüğü görev ve çalışmaları şöyledir:

2001-2003 arası Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanlığı ve İlâhiyat Fakültesi İslâm Felsefesi Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerini yürüttü.
Makalelerini; Diyanet İlmi Dergi, SÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, AÜ İlâhiyat Fakültesi Dergisi, Makalat Dergisi, Tabula Rasa, Tasavvuf dergilerinde yayımladı.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi uygulama televizyonunda, dört yıl dini ve kültürel programların yapımcılığını gerçekleştirdi.
Modern Muslim Thought adlı kitaba bölüm yazdı.

Erol Güngör’ün İslâm’ın Bugünkü Meseleleri adlı eserinden yapılan seçkilerin İngilizceye çevirisini hazırladı.

25 Nisan 2022’de Zafer Partisi’ne üye oldu. 22 Şubat 2024 yılında Zafer Partisi'ndeki GİK üyeliği ve parti üyeliğinden istifa etti. 

Şahin Filiz’in Eserleri

Araştırma-İnceleme: İslâm Felsefesinde Mistik Bilginin Yeri (Tasavvufi Bilginin Felsefi İmkânları, doktora tezi, 1995)
İslâm Felsefesinin Serüveni (1996)
Ahlâkın Akli ve İnsani Temeli (1998)
İslâm Hümanizminin Öncüleri: İhvan-ı Safa’da İnsan Felsefesi.

Şahin Filiz’in Çeviri eserleri

Er-Riaye Lihukukillah
Haris b. Esed el-Muhasibi (Hülya Küçük ile Arapçadan Türkçeye, 1998)
İslâm Felsefesi Kelâmı ve Tasavvufuna Giriş (Macit Fahri’den [İngilizceden], 1998).

Kaynak: Haber Merkezi