Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, yaşanan bu skandal ve gıda sahtekârlıkları ile ilgili Elips Haber’e önemli açıklamalarda bulundu.

Yaşar Üzümcü, yeni yayınlanan ifşa listesiyle sahtekârlık yapan firmaların ortaya çıkarıldığını ve bu gelişmeyi olumlu bulduklarını belirterek, “Biz de oda olarak bu ifşa listelerinin belli aralıklarla yayınlanmasını istiyorduk. Bakanlık, son kararıyla bu tür durumların anlık olarak yayınlanacağını duyurdu. Biz de bu gelişmeyi destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Genel devlet açığının GSYH'ye oranı 2023'te yüzde 4,8'e yükseldi Genel devlet açığının GSYH'ye oranı 2023'te yüzde 4,8'e yükseldi

‘’En büyük ceza, bu firmaların kamuoyuna ifşa edilmesidir’’

Üzümcü, sahtekârlık yapan firmalar için verilen maddi cezaların yetersiz olduğuna dikkat çekerek, “Belki de en büyük ceza, bu firmaların kamuoyuna ifşa edilmesidir. Kamuoyu hangi firmaların düzgün çalıştığını, hangilerinin kısa yoldan kâr etmeye çalıştığını böylece görebilecek” dedi. Üzümcü, ifşa listelerinde özellikle zeytin, zeytinyağı, et ve bal gibi pahalı ürünlerde sahtekârlıkların daha fazla olduğunu da vurguladı.

Ekonomik kriz, sahtekârlıkları artırıyor”

Üzümcü, gıda sahtekârlıklarının ekonomik kriz dönemlerinde arttığını ve bunun insan sağlığı açısından büyük risk taşıdığını belirtti: “Ekonomik sıkıntıların olduğu dönemlerde, bu tür sahtekârlıkların önü açılıyor. Bu sahtekârlar sadece gıda ürünlerinde değil, her türlü üründe sahtekârlık yapabiliyor. Ancak gıda sahtekârlığı insan sağlığını doğrudan tehdit ediyor. Çünkü bu gıdaları tüketiyoruz ve beslenmemize katkı sağlamasını bekliyoruz. Ama içine güvenli olmayan maddeler katıldığında, tüketici hem aldatılıyor hem de sağlığı riske giriyor.”

Denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini vurgulayan Üzümcü, “Maddi cezalar bu kişiler için caydırıcı değil. Bu nedenle sahtekârlık yapanların iş yerlerinin kapatılması gibi daha ağır cezalar uygulanmalı” dedi.

Tek tırnaklı eti tespit etmek zor”

Tek tırnaklı hayvan etinin tespitinin oldukça zor olduğunu ifade eden Üzümcü, “Gıda sahtekârlığını yapanlar da son teknolojiyi kullanıyorlar. Bu yüzden beş duyumuzla bu tür sahtekârlıkları tespit etmemiz neredeyse imkânsız. Bu tür karışımlar ancak laboratuvar analizleri sonucunda tespit edilebilir. Dana etine tek tırnaklı hayvan eti karıştırılması, hem büyük bir sahtekârlık hem de sağlık açısından ciddi bir tehdit” şeklinde konuştu.

Tüketicilerin bu tür ürünleri kabul etmeyeceğini belirten Üzümcü, “Bu sahtekârlıkların önüne geçmek için denetimlerin artırılması ve maddi cezaların yanı sıra daha ağır yaptırımlar uygulanması şart” dedi.

“Ürün, ham maddesinden düşükse sorun vardır”

Tüketicilerin de bu konuda dikkatli olması gerektiğini söyleyen Üzümcü, “Sucuk fiyatı, ham maddesi olan kıymanın fiyatından daha düşükse, burada bir sorun olduğunu anlamamız gerekir. Yine, bal gibi ürünlerin fiyatı bilinen ortalamanın altındaysa, mutlaka şüphelenmeliyiz” ifadelerini kullandı. Bu tür şüpheli ürünlerin Tarım Bakanlığı’nın Alo 174 hattına şikâyet edilmesi gerektiğini vurgulayan Üzümcü, “Maalesef ekonomik sıkıntılar nedeniyle insanlar ucuz ürünlere yöneliyor ve bu da hem kandırılmalarına hem de sağlıklarını riske atmalarına neden oluyor” dedi.

“Pahalı ürünlerin her zaman kaliteli olduğu söylenemez’’

Pahalı ürünlerin her zaman kaliteli olduğuna dair algının yanlış olduğunu belirten Üzümcü, “Pahalı ürünlerin her zaman kaliteli olduğu söylenemez. Ancak ham madde fiyatının altında satılan ürünlerde mutlaka bir sorun vardır. Tüketiciler bu tür ürünlere karşı dikkatli olmalı” dedi.

Muhabir: Ateş Çatıkkaş