Sağlıklı üreme için eğitim önemli; erken gebelik risk taşıyor mu? Sağlıklı üreme için eğitim önemli; erken gebelik risk taşıyor mu?

Şeker maddesi vücuda alındıktan sonra glikoza dönüşen bir karbonhidrat türüdür. Diğer karbonhidratlarda olduğu gibi şeker de vücuda enerji verir. Meyvelerde, sütte, balda bulunan şeker doğal şekerdir. Doğal şeker dışında gıdalara dışarıdan eklenerek tatlandırıcı olarak da kullanılan şekerler de vardır.

Meyvelerde veya bal gibi gıda maddelerinde bulunan şekerler doğal olduğundan vücuda oldukça faydalıdır. Rafine şeker ise; rafine işleminde besleyici değerlerinden ayrıştırılır. Bundan dolayı aşırı tüketimi sonucunda hem bedende hem de fiziksel anlamda vücudu olumsuz etkileri vardır.

Rafine Şeker Nedir?

Rafine şeker, çoğunlukla beyaz renkte ve işlenerek üretilen şekerdir. Şeker kamışı ve şeker pancarından doğal şeker elde edilir. Elde edilen bu doğal şekerler rafine işlemlerinden geçirilerek beyazlaştırılır. Beyazlaştırılan şeker çeşitli rafine işlemlerinden geçirilir. Yapılan rafine işlemi sonucu rafine edilmiş şeker üretimi gerçekleşir.

Rafine şeker nelerde var, sorusuna yanıt olarak tatlandırıcı olarak pek çok gıdada kullanıldığını söylemek mümkün. Rafine şekerin günlük olarak aşırı tüketimi sağlık açısından ciddi rahatsızlıklar ve hastalıklar oluşmasına neden olabilir. Gereğinden fazla tüketilen rafine şeker; diyabet, obezite, kalp damar hastalıkları, diş çürümesi gibi çok sayıda rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.

Rafine şeker enerji sağlar. Buna karşın rafine işleminde besleyici değerleri düşürüldüğünden aşırı tüketimi kilo alımına neden olabilir. Günlük tüketilen şeker miktarını kontrol ederek sağlıklı ve dengeli beslenme yöntemleri ile doğal olan şekeri vücudu almak oldukça faydalıdır. Doğal şeker içeriği bulunan meyve, sebze ve tahıl ürünleri tüketerek işlenmiş gıda maddelerinin tüketimini sınırlamak hatta hiç tüketmemek sağlık açısından oldukça önemlidir.

Rafine Şeker Nelerde Var?

Rafine şeker ve içerisine rafine şeker ilave edilmiş gıda maddeleri gereğinden fazla tüketildiğinde vücudun enerjisini arttırır. Oluşan bu durum vücudun dengesini bozarak, obezite, kalp damar hastalıkları, bazı kanser türleri, diyabet, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozuklukları, diş çürümeleri ve metabolizmaya bağlı sorunlara neden olabilir. Bundan dolayı rafine şeker tüketirken oldukça dikkatli olunmalıdır. Tüketilecek ürünlerin içeriği kontrol edilerek dikkatli tüketilmelidir. 

Rafine şeker nelerde var, genel olarak içerisinde rafine şeker bulunan ürünler şunlardır:

  • Hamur İşleri

Özellikle, sıklıkla tüketilen kek, bisküvi, pasta, kurabiye gibi fırıncılık ürünlerinin çoğunda rafine şeker kullanılır. Bu ürünleri aşırı tüketmek diyabet (şeker hastalığı) ve obeziteye de neden olabilir.

  • Sütlü Tatlılar

Süt içeriğinde doğal şeker bulunmasına rağmen tatlı yapımında kullanılan rafine şekerden dolayı sütlü tatlılarda da rafine şeker bulunur.

  • Gazlı İçecekler

Gazlı ve alkolsüz içecekler, limonata, meyve aromalı içecekler, sporcuların tükettiği içecekler, enerji içecekleri içeriğinde yüksek miktarda rafine şeker bulunur.

  • Gazsız İçecekler

Meyve suları, aromalı sular, şekerli çay, kahve gibi gazsız olarak tüketilen sıvıların içeriğinde de rafine şeker bulunur.

  • Şekerlemeler

Lokum, pişmaniye, helva, çikolata, akide şekeri gibi şeker türlerinin içerisinde yoğun miktarda rafine şeker bulunur.

  • Dondurma Çeşitleri

Dondurma ürünleri ve çeşitli dondurma benzeri ürünlerin içeriğinde rafine şeker vardır.

  • Marmelat Çeşitleri

Reçel, meyve marmelatları, pekmez, jöle, bal gibi besin maddelerinde de rafine şeker bulunur.

Kaynak: Haber Merkezi