Bir yılı aşkın zamandır dünyada süren şahin politikalar enflasyon endişesinin günden güne azalmasına yol açıyor.

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekim ayında aylık değişim göstermezken, yıllık yüzde 3,2 arttı. Beklenti aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,3 artması yönündeydi. ABD'de yıllık enflasyon önceki ay yüzde 3,7 seviyesindeydi.

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de ekimde aylık yüzde 0,2 arttı. Söz konusu dönemde yıllık yüzde 4 olan çekirdek enflasyon, 2 yılın en düşük seviyesini gördü.

Bahsedilen verilerden sonra piyasalarda oynaklığın artması dikkat çekerken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in aralık toplantısında faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Bununla birlikte Fed'in sonraki yıl haziran ayı itibarıyla faiz indirimlerine başlayacağına dair tahminler güçleniyor.

Fed yetkililerinin para politikasına dair açıklamaları izlenirken, yetkililer TÜFE'nin gerilediğini gösteren son verileri memnuniyetle karşılarken, bankanın yüzde 2 hedefine ulaşmadan önce hala gidilecek yolu olduğuna değindi.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun yüzde 2'ye doğru düzgün bir seyir izleyeceğine ikna olmadığını, talebi ve enflasyonu frenlemek için daha fazla şey yapılması gerekmesinden korktuğunu açıkladı.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee enflasyondaki ilerlemenin sürdüğünü, ekonomik büyümenin güçlü olduğunu ve iş gücü piyasaları canlı olduğunu, Fed'in yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşması için hala kat etmesi gereken neden olduğunu açıkladı.

Bahsedilen gelişmelerden sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi 19 baz puan azalarak günü yüzde 4,44'ten noktalarken, dolar endeksi yüzde 1,5 azalışla 104,05 seviyesine gerileyerek son bir yılın en güçlü düşüşünü kaydetti. Dolar endeksi şu sıralarda önceki kapanışının hemen üzerinde bulunuyor.

Önceki gün yüzde 0,9 yükselişle günü 1.964 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, şu dakikalarda yüzde 0,2 yükselişle 1.967 dolardan işlem görüyor.

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısına onay verdi. Geçici bütçe tasarısı, ABD Senatosunda onaylanması durumunda yasalaşması için Başkan Joe Biden'ın imzasına sunulacak.

Bakan Işıkhan: İstihdamda rekor üstüne rekor kırıyoruz Bakan Işıkhan: İstihdamda rekor üstüne rekor kırıyoruz

Enerji, Tarım, Ulaştırma, Konut ve Kentsel Gelişim gibi bakanlıklara 19 Ocak'a, Savunma Bakanlığının (Pentagon) aralarında bulunduğu hükümetin geri kalanına 2 Şubat'a kadar finansman sağlanmasını bekleyen tasarı, 95'e karşı 336 oyla kabul edildi.

Bu gelişmelerle New York borsasında önceki gün Nasdaq endeksi yüzde 2,37, Dow Jones endeksi yüzde 1,43 ve S&P 500 endeksi yüzde 1,91 artış gösterdi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne pozitif seyirle başladı.

Avrupa borsalarında önceki gün alış ağırlıklı seyrederken, bugün gözler İngiltere'de enflasyon verilerine çevrildi.

Analistler, ilk faiz artışlarına başlayan ülke olan İngiltere'de TÜFE'nin ekim ayında aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 4,8 artış göstermesinin beklendiğini hatırlatarak, veri ardından piyasalarda oynaklığın yükselebileceğini açıkladı.

Enflasyon ve resesyon ikileminin en çok hissedildiği Euro Bölgesi'nde, 2023 yılının 3. çeyreğinde önceki çeyreğe göre bölge ekonomisinin yüzde 0,1 küçüldüğünü anımsatan analistler, bugün açıklanacak sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 6,3 düşüş göstermesinin beklendiğini açıkladı.

Alman hükümeti, Siemens Energy'nin sipariş defterini korumak için şirkete 7,5 milyar euro garanti sağlayacağını açıkladı.

Alman hükümetinin garantisinden sonra önceki gün Siemens Grubu'nun hisse fiyatı yüzde 2,7 ve Siemens Energy'nin hisse fiyatı yüzde 2,6 değerlendi.

Ayrıca, önceki gün ABD enflasyonunun beklentilerden daha fazla yavaşlamasından sonra euro/dolar paritesi günü yüzde 1,7 yükselişle 1,0880 seviyesinden noktalayarak son bir yılın en güçlü performansını ortaya koydu.

Önceki gün, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,76, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,39, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,20 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 1,45 arttı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne pozitif seyirle başladı.

ABD piyasalarındaki yükseliş Asya piyasalarına taşınırken, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in görüşmesi yakından izlenecek.

Bölgede bugün açıklanan verilere göre, Çin sanayi üretimi ekim ayında yıllık yüzde 4,6 ve perakende satışlar yıllık yüzde 7,6 artışla beklentileri geçti.

Japonya ekonomisi aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 2,1 gerilerken, Japonya'da sanayi üretimi aylık yüzde 0,5 yükselişle tahminleri geride bıraktı.

Çin Merkez Bankası (PBoC), bir yıllık borç verme faizini yüzde 2,50'de sabit bıraksa, bankacılık sistemine 200 milyar dolar daha likidite sağlayarak, sistemdeki net arzı Aralık 2016 tarihinden bu güne en yüksek seviyeye yükseltti.

ABD'de TÜFE'nin beklenenden daha az artmasından sonra dolar/yen paritesi yüzde 0,9 değer kaybına uğrayarak 150,2 seviyesine gerilerken, parite şu sıralarda önceki kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 150,6 seviyesinde bulunuyor.

Kapanışa yakın, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,3, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeks yüzde 2,8 değerlendi.

Yurt içinde, önceki gün alış ağırlıklı seyreden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,36 değerlenerek günü 7.671,05 puandan tamamladı.

Dolar/TL, önceki gün yüzde 0,1 yükselişle günü 28,6307'den kapatmasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 28,6620 seviyesinden işlem görüyor.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) önceki gün 364,45 baz puana gerileyerek Mart 2021 tarihinden bu güne en düşük seviyesine indi.

Analistler, BIST 100 endeksinde 7.780 ve 7.850 seviyelerinin direnç, 7.520 ve 7.420 puanın destek seviyesinde olduğunu açıkladı.

Editör: Deniz Dalgıç