Kapalı alanda sigara içen kişi ve işletmelere uygulanan yüksek cezalar kahveci esnafını zorluyor. 2025 yılında kapalı alanda sigara içmenin cezası bin 406 lira olarak uygulanıyor. Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, kahveci esnafının taleplerini “Kahveci esnafına bir can suyuna ihtiyaç var. Sigara cezaları çok yüksek. Her şeye af geldi. Sigara yasaklarına af gelmedi. Bir an önce af gelsin. Cezalarımız çok yüksek” sözleriyle sıraladı. Kahveci esnafının küçülmeye gittiğine işaret eden Güven, “Eskiden 15-20 masa olan kahvehaneler 3-5 masaya düştü. Kahvehane kültürü öldü. Esnaf iç içe girmiş. Bakkal tavla, okey onatıyor. Eczane kuruyemiş satıyor. Kafeler açıldı. Bizim müşterilerimiz kafeye gitmeye başladı. Kafelerde tavla, okey oynanmaz. Ne yazık ki denetim yok” diye konuştu.

“Emekli nasıl kahveye gelecek?”

Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, ELİPS HABER’e kahveci esnafının yaşadığı sıkıntıları anlattı. Kahveci esnafının ‘kan kaybettiğine’ dikkat çeken Güven, “Kahveci esnafı her geçen gün kaybetmeye devam ediyor. Sigara yasağını getirdiler, kahveciyi bitirdiler. Avrupa Uyum Yasaları kapsamında dernekler açıldı. Dernekler geldi. Kahveci bitti. Ekonomi zaten kötüye gidiyor” dedi.

Çoğunlukla emeklilerin kahvehaneye gittiğini söyleyen Güven, “Kahveye gelenlerin çoğu emekli kesim. Emeklinin aldığı maaş ortada. O maaşla nasıl kahveye gelecek? Her geçen gün kahveci kan kaybediyor. Hayat şartları ortada. Enflasyon var” diye konuştu.

“Esnafın en büyük sıkıntısı stopaj”

Kahveci esnafının artan maliyetlerine işaret eden Güven, “1 kilo çay 250 lira, 1 kilo şeker 50 lira, 1 kilo kahve 400 lira. Nasıl vereceğiz? Kira artışları yüzde 100. Kahveci esnafının en büyük sıkıntısı yüzde 20 stopaj. Bu yükün esnafın üzerinden alınması lazım. Kanayan bir yara. Fiyatlarımızı belirledik. Çay ocaklarında bir bardak çay 15 lira, kahvelerde 25, kafelerde 35 lira. Kafelerin açılmasıyla müşterilerimiz oraya kaydı” ifadelerini kullandı.

“Kahvehaneler 3-5 masaya düştü”

Güven, kahvehanelerin küçülmeye gittiğini belirterek şunları söyledi:

Otomotiv Uzmanı Erol Şahin açıkladı: İkinci el araç satışı Ocak’ta arttı Otomotiv Uzmanı Erol Şahin açıkladı: İkinci el araç satışı Ocak’ta arttı

“Eskiden 15-20 masa olan kahvehaneler 3-5 masaya düştü. Kahvehane kültürü öldü. Esnaf iç içe girmiş. Bakkal tavla, okey onatıyor. Eczane kuruyemiş satıyor. Kafeler açıldı. Bizim müşterilerimiz kafeye gitmeye başladı. Kafelerde tavla, okey oynanmaz. Ne yazık ki denetim yok. Ayrıca bizim kahveci esnafını öldüren hemşeri dernekleri. Kahveci esnafı oraya gitti. Oraya polis girmiyor. Zabıta girmiyor. Hijyen sıfır. Kayıt dışının adresi de burası. Ankara’da 22 bin Türkiye’de 122 bin dernek var. Bunlar kahve gibi çalışıyor. Sosyal dernekleri tenzih ederek söylüyorum. Oralar bir kumarhane, batakhane olmuş.”

“Sigara cezalarına af gelsin”

Güven, kahveci esnafının taleplerini şöyle sıraladı:

“Kahveci esnafına bir can suyuna ihtiyaç var. Sigara cezaları çok yüksek. Her şeye af geldi. Sigara yasaklarına af gelmedi. Bir an önce af gelsin. Cezalarımız çok yüksek. Ayrıca ‘katı atık su bedeli’ adı altında 25-30 bin lira bedel ödüyoruz. Biz zaten çok vergi ödüyoruz. Esnafın üzerinden bu yükü kaldırsınlar. Bizi kumarhane gözüyle görmesinler. Kumarı hükümet oynatıyor. Kazı kazan, at yarışı, bahis, iddia, gece yarışı, milli piyango kumar. Sokakta 24 saat kumar var. Vatandaş çayına, kahvesine kumar oynamaya geliyor. Yemek parası veriyor. Emniyet buna kumar işlemi yapıyor. Kumar yapan kahvehanelerimiz varsa kapatılsın. Birlikte çalışalım. Birlikte çalışmazsak randıman alamayız.”

Muhabir: Deniz Dalgıç