Tüketicilerin ayıplı mal ve hizmetlerle karşılaşmaları, hem ekonomik kayıplara hem de bir dizi hukuki sürecin yaşanmasına yol açmaya devam ediyor. Özellikle e-ticaretin oldukça yaygın hale gelmesi ve hizmet sektöründeki farklılıklar, tüketici haklarının korunmasını daha da mühim hale getiriyor.
“Ülkemizdeki tüketici yasalarına uygun davranmayan firmalara gerekli cezai yaptırımlar uygulanmalı” diyen Saadet Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.
Saadet Partili Mustafa Bilici, ayıplı mal ve hizmetlerden kaynaklı Bakanlığa yapılan tüketici şikâyetlerine ilişkin Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.
Bakanlıktan gelen yanıtta şu ifadelere yer verildi:
Tüketicilerden 2024’te 512 bin şikâyet geldi
“Ayıplı mal ve hizmetlere ilişkin uyuşmazlıklar da dahil olmak üzere, tüm tüketici işlemlerinde yaşanan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla, mahkemeler dışı çözüm mercii olarak, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca Tüketici Hakem Heyetleri oluşturulmuştur. Bu kapsamda, 2024 yılında ayıplı mal ve hizmetlere ilişkin Tüketici Hakem Heyetlerine 512.059 adet başvuru yapılırken, önceki yıldan devrolan başvurularla birlikte 534.364 adet uyuşmazlık Tüketici Hakem Heyetleri tarafından karara bağlanmıştır.
Hakem heyetine son 5 yılda 2 milyon 66 bin başvuru yapıldı
Ayrıca, son 5 yıl içerisinde, ayıplı mal ve hizmetlere ilişkin Tüketici Hakem Heyetlerine yaklaşık 2 milyon 66 bin adet başvuru yapılmış olup, 2 milyon 53 bin adet uyuşmazlık Tüketici Hakem Heyetleri tarafından karara bağlanmıştır. Kalan başvuruların incelenme süreçleri devam etmektedir.
Bakanlığa 148 bin başvuru
Ayrıca son 5 yıl içerisinde, başta ayıplı mal ve hizmet olmak üzere tüketici işlemlerinde yaşanan çeşitli uyuşmazlıklarla ilgili olarak Bakanlığımız merkez birimine 148.494 adet tüketici başvuru yapılmıştır. Söz konusu başvurularla ilgili olarak Tüketici Hakem Heyetleri, Arabuluculuk ve Tüketici Mahkemeleri olmak üzere yasal hak arama kanallarına başvuru yoluyla çözüme kavuşturulması hususunda başvuru sahiplerine gerekli bilgilendirilme yapılmıştır.
276 milyon 212 bin lira ceza!
2024 yılı içerisinde, 6502 sayılı Kanun'un 48'inci maddesinde ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde yer alan hükümler çerçevesinde toplam 77 adet satıcı-sağlayıcı hakkında denetim gerçekleştirilmiştir. Denetlenen firmalardan 75 adedinin gerçekleştirildiği e-ticaret uygulamalar (mesafeli satış) ilgili mevzuat hükümlerine aykırı bulunarak ilgili firmalar hakkında toplam 276.212.373 TL idari para cezası verilmiş, ayrıca 2 adet firmanın uygulamaları için ilgili mahkemeden erişim engelleme kararı aldırtılmıştır.
14 rapor Cumhuriyet Başsavcılığında
Öte yandan, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda tanımlanan dolandırıcılık suçu şüphesi ile 14 adet Soruşturma Raporu ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına iletilmiştir.”