Göz içi mercek tedavi yönteminde, gözün içindeki merceğin alınıp yerine birden fazla odaklama kabiliyeti olan bir mercek yerleştirildiğini anlatan Başaran, “Son yıllarda yapılan yeni dizayn mercekler ile başarı oranı son derece artmıştır. Özellikle trifokal (3 odaklı) olarak adlandırdığımız merceklerle yakın orta ve uzak mesafede başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Trifokal göz içi lenslerinde teknolojik olarak farklı dizaynlar içeren çeşitli halkalar mevcuttur. Bu halkaların bir kısmı uzağı, bir kısmı orta, kalan bölümü de yakını görmeyi sağlamaktadır. Böylece görüntü hangi uzaklıkta olursa olsun sarı noktanın üzerine olabildiğince net olarak düşmektedir. Hastalar trifokal lenslere bu nedenle çok kısa sürede adapte olarak uzak ve yakın gözlüklerinden kurtulabilirler” ifadelerini kullandı.
Katarakt ameliyatının aynısı
Multifokal mercek tedavisiyle, katarakt ameliyatı olması gereken hastalarda, hem kataraktın ortadan kaldırılması hem de uzak ve yakın görme problemine basit bir çözüm bulunduğunun da altını çizen Başaran konuşmasına şu şekilde devam etti;
“Multifokal göz içi mercek yerleştirme tekniği tamamen bir katarakt cerrahisidir. Standart katarakt ameliyatında ne yapılıyorsa multifokal mercek cerrahisinde de aynı işlemler uygulanır. Katarakt cerrahisinde hastanın göz içinde bulunan doğal merceği çıkartılarak, yerine gözün içyapısına uygun ve hastanın görmesini iyileştirecek bir mercek yerleştirilir. Bu durumda hasta okuma gözlüğü kullanmak zorunda kalır. Biz, bu cerrahide farklı olarak, standart bir mercek yerleştirme yerine multifokal mercekleri göz içine yerleştiriyoruz. Göz içi mercek üretimindeki teknolojik gelişime bağlı olarak astigmatizma sorununun da giderilebildiği yeni nesil toric trifokal adını verdiğimiz mercekler günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle femtosaniye laser katarakt cerrahisi adını verdiğimiz en yeni ve modern katarakt cerrahisi ile yüksek astigmatizmalı olgularda sonuç mükemmel olmaktadır.”
Hasta seçimi önemli
Çok odaklı lenslerin kullanımında hasta seçiminin çok önemli olduğunu ifade eden Başaran şunları söyledi;
“Tek odaklı lenslerin kullanıldığı cerrahide hasta tercihinin uzak mı yoksa yakın mı olduğunu bilmek önemlidir ve mutlaka sorgulanmalıdır. Eğer çok odaklı lens konulacak ise hasta seçiminde mevcut yapısal bozukluk, göz hastalıkları ve özellikle sarı nokta adı verilen makulada bazı nedenlerle oluşan hasarlar önem taşır. Trifokal mercekler, öncelikle katarakt olan hastalara uygulanabilmektedir. 50 yaş üzeri kataraktı olmayan hipermetrop ve presbiyop hastalar da bu cerrahiden fayda görür. Kataraktı olan hastalar ayrıntılı bir muayeneden geçirildikten sonra gözlerinin yapısı uygunsa bu mercekler kullanılabilir. Her hastanın gözü bu tip bir ameliyata uygun olmayabilir. Kataraktı olup gözlüğü yaşantılarından tamamen çıkartmak isteyen kişiler multifokal mercekler sayesinde günlük rutin işlerini gözlüksüz yapabilecek hale gelebilmektedir. Bu ameliyat öncesinde hastanın detaylı bilgilendirilmesi çok önem taşımaktadır. Örneğin gece araç kullanan profesyonel şöförlerde çok odaklı lens kullanımını olası yansıma sorunları nedeniyle iyi düşünmek gerekir. Katarakt ve refraktif cerrahide deneyimli bir hekimin, özellikle femtosaniye laser gibi yüksek teknolojinin kullanıldığı hastane ve tabii ki doğru merceğin ve uygun hastanın seçimiyle yapılacak katarakt ameliyatlarında hastanın da hekimin de en iyi sonucu aldığını bilmek sürpriz olmayacaktır.”