Akran zorbalığının, günümüzde çocukların sık sık karşılaştığı bir durum olduğunu belirten Uzman Psikolog Aşan, “Akran zorbalığına maruz kalan çocukların, zorbalığa maruz kaldığı yerlerden uzaklaşma isteği, içe çekilme, aile üyeleriyle iletişim problemleri yaşamasına, öfke problemleri ve uyku bozuklukları yaşamalarına sebep olabilmektedir” ifadelerini kullandı.
“Ailelere büyük sorumluluk düşüyor”
Ailelere büyük sorumluluk düştüğüne vurgu yapan Aşan, “Akademik başarılarında düşüş, ilişkilerinde daha içe dönük yaklaşımlarla güven problemi yaşamaları veya zorba bir karakter olarak kendini korumaya yönelik bir davranış örüntüsü oluşturabilme, travma sonrası stres bozukluğu yaşamaları gibi durumlarla da karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu gibi durumların önüne geçme konusunda ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Ailelerin çocuklarıyla açık bir iletişim kurmaları, çocuklarının anlattıklarına yönelik eleştirel ya da yargılayıcı bir iletişim tarzından kaçınmaları, güven veren ve destekleyici bir iletişim kurmayı amaçlamaları oldukça önemlidir” diye konuştu.
“Siber uygulamalar hakkında çocuklar bilinçlendirilmeli”
Süreç boyunca iletişimin önemli olduğuna dikkat çeken Aşan, şunları söyledi;
“Empati kurmaları ve duygusal destek sunmaları, çocuklarının güçlü yönlerini keşfedebilmelerini sağlamak, hobilerini geliştirmek, spor ve sosyalleşme yönlerini de aktifleştirmek çocuklar için önemli bir adım olacaktır.
Çocukların yaşadıkları veya yaşayacakları durumlara dair bilinçlendirilmesi de erken müdahale anlamında yine önemli bir adım olacaktır. Günümüz dünyasında siber uygulamalarda karşılaşabilecekleri zorbalıklar ve sınır ihlalleri içinde çocukları bilinçlendirmek gerekir.”
“Uzmanlardan destek alınmalı”
“Ailelerin okul ve öğretmenleriyle iletişimde olmaları çocukların psikolojik sağlığı için kolektif bir çalışmanın önemli bir dinamiği olacaktır. Öğretmenlerin de bu konular da aktif rol almaları bu kolektif dinamik açısından önemlidir. Zorbalık karşıtı eğitimlerin ve bilinçlendirmenin çocuklara doğru şekilde anlatılması, gözlem yapılması, rehberlik servislerin aktif olması ve aileler iş birliği içinde olmaları akran zorbalığı konusunda atılacak adımların başında gelir. Tüm bunların dışında yine de bu durum çocuk için zorlayıcı bir duygu durumu haline geldiyse bir uzmandan destek almak gerekir.”