Hamas siyasi lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen saldırıda öldürülmesinin ardından İsrail Ordusu ve ABD'den açıklama yapıldı. İsrail Ordusu "Yorum yapmıyoruz" derken Beyaz Saray ise "Haberleri gördük" demekle yetindi.

İsrail ordusu: Yorum yapmıyoruz

İsrail Ordu Sözcülüğü, çeşitli basın kuruluşlarının “Haniye’nin Tahran’da düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruluyor musunuz?” yönündeki sorusuna “Dünya basınında bu konuda yayımlanan haberler hakkında yorum yapmıyoruz" yanıtını verdi. Hamas ve İran Devrim Muhafızları, Haniye'nin öldüğü saldırının arkasında İsrail'in olduğunu söylemişti. İsrail resmi makamları ise sessizliğini korumaya devam ediyor.

Vietnam'da Yagi Tayfunu: Ölü sayısı 14'e çıktı Vietnam'da Yagi Tayfunu: Ölü sayısı 14'e çıktı

İsrail basınında çıkan haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinin, kabine üyelerine Haniye suikastına ilişkin değerlendirmeden kaçınmalarını istediği belirtildi.

Beyaz saray: Haberleri gördük

CNN'de yer alan ismi belirtilmeyen Beyaz Saray yetkilisi de açıklamasında, "Haniye'nin İran'da öldürüldüğüne ilişkin haberleri gördük" ifadesini kullandı.

Austın: Ek bir bilgim yok

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise Filipinler’e ziyareti sırasında Haniye’nin öldürülmesine ilişkin bilgileri doğrulayıp doğrulayamayacağına ilişkin soruya yanıtında, “Verecek herhangi ek bir bilgim yok” ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü:  Haniye’nin şehadeti, kırılmaz bağı güçlendirecektir

Reuters haber ajansının İran devlet basınından aktardığına göre, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani “Haniye’nin şehadeti, Tahran, Filistin ve direniş arasındaki derin ve kırılmaz bağı güçlendirecektir” açıklamasını yaptı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı: Gerilimin tırmanmasına sebep olacak

Rusya devlet haber ajansı RIA’nın aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov, “Bu, kesinlikle kabul edilemez siyasi bir cinayettir ve gerilimin daha da tırmanmasına sebep olacaktır” açıklamasında bulundu. Bogdanov ayrıca Haniye’nin öldürülmesinin Gazze’de ateşkes görüşmeleri üzerinde de olumsuz bir etkisinin olacağını sözlerine ekledi.

Katar’dan Haniye suikastına tepki 

Katar Dışişleri Bakanlığı, Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan suikastı kınadı. Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Katar Devleti, Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Büro Başkanı Dr. İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesini en güçlü ifadelerle kınar ve bunu iğrenç bir suç, tehlikeli bir tırmanma ve uluslararası ve insani hukukun açık bir ihlali olarak değerlendirir. Dışişleri Bakanlığı bu suikastın ve İsrail'in sürekli olarak sivilleri hedef alan pervasız tutumunun bölgenin kaosa sürüklenmesine yol açacağını ve barış şansını baltalayacağını vurgular. Katar Devleti, gerekçesi ne olursa olsun siyasi suikastlar da dahil olmak üzere şiddet, terör ve suç eylemlerini reddeden kesin tutumunu yineler. Bakanlık, Katar Devleti'nin, liderliğinin ve halkının, Hamas'ın siyasi büro başkanının ailesine, kişisel arkadaşına, Filistin Devleti'ne ve kardeş halkına başsağlığı dileklerini ifade eder” denildi.

Kaynak: AA-Haber Merkezi