Haber: Selim Ercan
Diyetisyen Elvan Odabaşı, Kurban Bayramı’nda doğru beslenme önerilerini sıraladı. Odabaşı, bayramda bir anda değişen yeme alışkanlıklarının ve doğru olmayan yöntemle pişirilen etlerin vücudu zor duruma sokabileceğine işaret etti. Kızartma ve kavurma yerine haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Elvan, et yanında pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, gazlı içecekler yerine yoğurt, ayran gibi içeceklerin tüketilmesinin daha faydalı olacağını söyledi.
Bayramı en güzel şekilde geçirebilmek için uyarılarda bulunan Elvan, Elips Habere şunları aktardı:
Kurban Bayramı’nda nasıl beslenilmeli?
Geniş sofralarda, keyifli sohbetlerle ailemizle, büyüklerimizle, küçüklerimizle buluşacağımız Kurban Bayramı geldi. Et ve tatlı tüketiminin artacağı bu bayram özellikle hipertansiyon, kalp & damar, böbrek ve diyabet hastalarının tabaklarına biraz daha dikkat etmeleri gerekirken; küçük büyük fark etmeksizin sağlığımız için tabağımıza gereken özeni göstermemiz gerekiyor.
“Et yanında yoğurt, ayran gibi içecekler tercih edilmeli”
Peki bu geniş sofraların ardında bıraktığı sağlık olsun diye; ne yapmalı? Kızartma ve kavurma yerine haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli. Tabaktaki çeşitliliğe özen gösterilmeli; et yanında pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, gazlı içecekler yerine yoğurt, ayran gibi içecekler tercih edilmeli. Bayram ziyaretlerinde tabaktaki şerbetli tatlıya dikkat edilmeli, meyve ve sütlü tatlılar tercih edilmeli. Özellikle kolesterol düzeyi yüksek olan ve kalp damar hastalığı riski olan bireyler sakatat tüketimine dikkat etmeli. Günlük 2-2,5 litre su tüketilmeli.
Kurban eti hemen yenmeli mi?
“Bireyler eti 24 saat bekletmeden tüketmemeli”
Bayram günü kesilen hayvan eti, genellikle birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik pişirmede ve sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.
“Et yemekleri etin kendi yağıyla pişirilmeli, ekstra yağ ilave edilmemeli”
Ayrıca dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır;
Etlerin hazırlandığı kesme tahtasında sebzeler ve meyveler kesilmemeli,
Etler buzdolabında 3 - 5 günden fazla, derin dondurucuda ise 4-6 aydan fazla saklanmamalı,
Etler oda sıcaklığında veya sıcak su altında çözdürülmemeli,
Et yemekleri etin kendi yağıyla pişirilmeli, ekstra yağ ilave edilmemeli,
İştah yönetimini sağlayabilmek adına da öğünler atlanmamalı.
İşte tüm bunlara dikkat edersek, bağırsaklarımızı, midemizi, kalbimizi koruduğumuz, bakteriyel riskten uzak olduğumuz mutlu, huzurlu, rahat bir bayram konforunu yaratmış oluruz.
Kurban Bayramında beslenme konusunda vatandaşlara uyarı ve önerileriniz nelerdir?
“En değerli besin uykunun kaliteli olması”
Bayram boyu denge için,
-Börek, poğaça ve dolma tercihlerinde limitli olmaya özen gösterin.
-Bayramda da 5 öğün alışkanlığını sürdürerek kan şekerinizi dengede tutun.
-Öğünlerinize salata ile başlatmaya dikkat edin. Bu sayede günlük lif alımınızı desteklerken tokluk hissinin daha kısa sürede oluşmasını sağlarsınız.
-İkram edeceğiniz içeceklerin ev tipi kompostolar olmasına ve meyvenin kendi şekeri ya da güvenilir tatlandırıcılar ile yapılmasına dikkat edebilirsiniz.
-İkramlıklarınızı hazırlarken sofranızda tam tahıllara yer açarak, bayramın klasiklerinden dolmayı pirinç yerine bulgurla ve böreği tam tahıllı unla hazırlayarak daha sağlıklı bir bayram sofrası hazırlayabilirsiniz.
-İkramı geri çevirmemek adetten de olsa bayram ziyaretlerinde tabağınızdaki tüm yiyecekleri bitirmek zorunda değilsiniz, hatta ziyaretlerde klasikleşmiş ikramlıkları bölerek tüketmek de bir çözüm olabilir.
-En değerli besin uykunun kaliteli olması. Bayram boyu da uygulayabileceğiniz en pratik kilo yönetimi ve sağlık koruma yöntemi! Lütfen 23.00-05.00 saatleri arasında uykuda olmaya ve besin tüketmemeye özen gösterin. Bilmelisiniz ki uyku kalitenin iştah yönetimi ve hormonların dengesi ile doğrudan ilişkisi mevcut.
Sizlerin konuya ilişkin eklemek istedikleri var mı?
“Bayramda yüksek protein tüketimi kabızlık oranını önemli ölçüde arttırır”
Hatalı protein diyeti uygulamalarında olduğu gibi bayramda yüksek protein tüketimi kabızlık oranını önemli ölçüde arttırır. Yaşayabileceğiniz mide bağırsak problemlerini önlemek ve iyileştirmek için bayram sürecinde ve sonrasında yararlı bakterilerden zengin beslenmek için probiyotik kullanabilirsiniz. Kefir tüketimi, yüksek lifli beslenme; tam tahıllardan zengin, bol salata ve meyve tüketimi de bağırsak sağlığınızı destekleyecektir.
Sağlığa dikkat etmek önemli. Fakat sevdiklerinizde, bol kahkahalı ve şen sohbetli sofralarda buluşurken en önemli şey bayramın tadı çıkarılmak
Mutlu, huzurlu, keyifli iyi bayramlar dilerim.”