Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Ankara’da basın mensupları ile bir araya geldi. Burada açıklamalarda bulunan Nazmi Şahin, Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin TBMM komisyonundan geçmesini eleştirdi.
Şahin, “1999 Gölcük Depremi sonrası depremin yapılara etkisi mühendislik açısından değerlendirilmeye başlanmış ve 4708 sayılı Yapı Denetim Hakkında Kanun yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik günümüze kadar birçok değişikliğe uğramış ve son olarak Avrupa standartlarının bile ötesinde özenle hazırlanmış olan bu kanun yapı güvenliğini tehdit edecek şekilde 174 sayılı Köy Kanunu teklifi ile gündeme gelmiştir. 2001 yılından bu yana uygulanmakta olan 4708 sayılı kanun, 2011 yılından itibaren Türkiye'nin tüm illerinde uygulanmaktadır. 2018 yılına kadar Yapı Denetim Kuruluşları Yapı Sahibi adına Müteahhitler tarafından seçilirken, 2019 yılı Ocak ayından itibaren yapı güvenliğini ön planda tutan, köklü bir değişiklikle, tüm inşaatlar T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yönettiği ve birçok ülke tarafından örnek alınan, Ulusal Yapı Denetim Sistemi tarafından Yapı Denetim Kuruluşlarına elektronik olarak otomatik atanmaktadır. Yapıların denetlenmesi gerekliliği, 24 yıllık bir çalışmanın eseri olan ilgili mevzuatta detaylıca belirlenmiş olup, 174 sayılı kanun değişikliği teklifi MADDE 12'de değişikliği planlanan, işlerin dağıtımının Yapı Denetim Kuruluşunun Yapı Sahibi tarafından seçilmesi süreyle yapılması, sistemde halihazırda işlemediği için değiştirilen hususları tekrar gündeme getirmekte ve denetim sistemini devre dışı bırakmaktadır” dedi.
“Tarafsızlık ilkesine aykırıdır”
Şahin şöyle devam etti: “Yapı Güvenliği için Kamu adına bağımsız denetim yapan Yapı Denetim Kuruluşlarının, sistemde tacir olarak bulunan, müteahhitler ve hizmet alan yapı sahibi rolü tarafından belirlenmesi, denetimin temelini oluşturan bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesine aykırıdır. Maraş depremlerine kadar gerçekleşen yıkıcı depremlerde, Yapı Denetim hizmeti almış hiçbir bina yıkılmamış olup, başarı oranı %100'dür. Anadolu coğrafyasının gördüğü en büyük, dünyanın sayılı felaketlerinden olan 6 Şubat Maraş depremlerinde Sn. Cumhurbaşkanımız ve Sn. Bakanımızın da telaffuz ettiği gibi Yapı Denetim Sistemi %99,8'lik başarı göstermiştir ki; "Yapı Denetimi Hayat Kurtarır!". Sonuç olarak, Yapı denetim sistemi çalışan ve başarılı bir sistemdir.”
“Bu değişiklikler denetimden kaçma politikasıdır”
Köy Kanununda yapılan değişikleri eleştiren Şahin, “Bu değişiklikler, denetimden kaçan, imar haklarını hiçe sayan, teknik hiçbir yeterliliği olmayan tacir kişilerin denetimden kaçma politikasıdır. Bu düzenleme aktif deprem kuşağındaki ülkemiz için kabul edilemez biçimde kamu güvenliği tehdidi oluşturmaktadır. Tüm bu sebeplerle yapılmak istenen düzenlemenin bir an önce iptal edilmesi ve çalışan bir sistemi daha iyi duruma getirecek çalışmaların yapılması hayati bir önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
“Son 20 yılda yapılan inşaatlar denetlensin”
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Nazmi Şahin, “Malatya, Adıyaman be Kahramanmaraş’ta 2011 yılında müteahhitler ruhsat aldılar bir A4 kağıdı ile normal, o ilin 3 yıllık metrekaresini çıkardılar. 2-3 gündür uyuyamıyorum, her şey rant mıdır? Para mıdır? Yüzde 1 kötü diye bir sistemi ala aşağı etmek doğru bir yaklaşım değil. Bakanlar ve yapanlar dışarıda kaldı, Yapı denetimi istemeyen müteahhitlerin son 20 yılda yaptığı bütün inşaatlar denetlensin. O müteahhitlerin yaptığı inşatlar sağlıklı ise biz geri adım atacağız” çağrısında bulundu.
“Yapı denetimin halıyı yıkamaktan daha ucuz”
Yapı denetim ücretinin pahalı olduğu iddiasına da değinen Şahin, “Yapı denetimin halıyı yıkamaktan daha ucuz. 100 metrekarede bir metrekaresi KDV dahil 143.87 lira. Bir inşaatın 2024 yılında olması gereken birim maliyetleri ise; 5 milyona gidiyorsa bir ev emlak bedeli, yüzde 4, 200 bin lira, tapu harç bedeli yüzde 4, 200 bin lirada o alıyor. Yapı denetim hizmet bedeli 5 milyonluk daire için 14 bin 386 lira” açıklamasında bulundu.
“Yıkılan 7 bina imar affından yararlandı”
Nazmi Şahin, 6 Şubat depreminde 11 ilde yapı denetime tabi 185 binanın yıkıldığını kaydetti. Şahin, 185 binan yüzde 70’inin ise ikinci depremde yıkıldığını vurguladı.
İmar affı sorusuna da değinen Şahin, “İmar affı deprem raporu yazdık, orada yıkılan 185 binanın içine girmiş 7 bina yakalayabildik” bilgisini verdi.