Hz. Musa'nın Tevrat'ın inmesi için Tur dağı'na çıktığı sırada Hz. Musa'nın kavmini yolundan saptırmak için altından bir buzağıya tapmalarını sağlayan putu yapan kimsedir. Samiri Musa'nın dönüşü sonrası çölde yalnız bırakılarak ölüme terk edildi. İşte Samiri kimdir, nedir, ne demek, kime denir? Sorularının cevabı…

Samiri kimdir?

Kendilerini Firavun'un gazabından kurtarmak için peygamberleri Hz. Musa'nın önderliğinde Mısır'dan kaçan İsrailoğulları, Hz. Musa'dan tapınmak için bir put ister. Hz. Musa Allah'ın emirlerinin ineceği Tevrat için İsrailoğulları'ndan ayrıldığı sırada fırsattan istifade eden Samiri İsrailoğulları'nın isteğini yerine getirir ve onlara altından bir buzağı yapar ve zekasıyla buzağının böğürmesini de sağlar. Bunu gören İsriloğulları durumdan oldukça etkilernir. Onların etkilendğini gören Samiri ise yaptığı buzağının Hz. Musa'nın gerçek tanrısı olduğunu, Hz Musa'nın da onu aramaya gittiğini söylerek İsrailoğullarının bir çoğunun o puta tapınmasına neden olur. Allah'ın emirleri ile birlikte dönen Hz. Musa olanları görünce Samiri'yi lanetleyerek çölde ölüme terkeder. buzağıyı yakıp denize savuran Hz. Musa İsrailoğullarına dönerek "Yaratıcınıza tevbe edin, nefislerinizi öldürün; bu, Rabbiniz katında sizin için daha hayırlıdır. Tevbenizi kabul edecek ve size acıyacak O'dur" der.

Samiri ne demek?

Hz. Musa Peygamber zamanında Yahudileri şirke sevk eden. Hz. Musa'nın (A.S.) bulunmadığı yerde kavmini yaptığı buzağı heykeline taptırmağa çalışan bir yahudi.

Samiri kime denir?

Samiriler, Yahudiliğe benzer bir dine inanmakla birlikte Yahudiler tarafından Yahudi kabul edilmeyen bir topluluk olarak tanınıyor.

Samiri Yahudileri, Filistin'in Nablus kentinde bulunan Gerizim dağında hacı olurlar. Sabaha kadar Sinagog'da Tevrat okuyup dua eden Samiriler, güneş doğmadan 2 saat önce dağa grup halinde tırmanışa geçer

Yolda ilahiler eşliğinde yürüyen yaklaşık 500 kadar erkek Samiri ile birlikte bir Haham da Hz. Musa'ya verilen 10 emrin yazılı bulunduğu Tevrat metinlerini beze sarılı olduğu halde taşır.

Grup dağa ulaştıktan sonra bir saat boyunca, oturarak, ayakta ve secdede dua ederek güneşin doğmasını bekleyip, güneş doğduktan sonra toplu halde dağdan iner.

Editör: Ateş Çatıkkaş