Putin dün başlayan ve bugün sona erecek olan iki günlük ziyaretinde ilk olarak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü.

Şi Putin'i Pekin'de "Yasak Şehir"in hemen yakınındaki resmi ikametgahı Zhongnanhai'de ağırladı.

Putin'in burada ağırlanmasının sembolik bir önemi olduğuna dikkat çekiliyor. Uzmanlar Çin liderlerinin sadece "yakın müttefiklerini" burada ağırladıklarını belirtiyor.

Geçmişte Çin hanedanlığının imparatorlarının dolaştığı bu bölge, günümüzde de Çin Komünist Partisi'nin ana karargâhı.

ABD: İran'ın, Rusya'ya balistik füze yollaması halinde daha fazla Ukraynalı sivil ölebilir ABD: İran'ın, Rusya'ya balistik füze yollaması halinde daha fazla Ukraynalı sivil ölebilir

Bu, Putin'in geçen hafta resmi olarak başlayan 5. dönem başkanlığının ilk resmi ziyareti. Bu anlamda Putin de, 6 yıl sürecek olan yeni başkanlık dönemindeki önceliklerinin işaretini vermiş oluyor.

Putin'i dün sabah erken saatlerde kırmızı halıyla karşılayan Çin lideri Şi Cinping, Rus lideri "eski dostu" olarak nitelendirdi.

Ziyaretin ilk gününde liderler oldukça yakın bir görüntü verdi. Görüşmeler sonunda birlikte çay içtiler ve kameralar önünde birbirlerine sarıldılar.

Cinping dün yaptığı açıklamada Pekin ve Moskova'nın savaşa “siyasi bir çözüm” bulunması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 75. yılı da kutlandı ve liderler bir dizi ticaret anlaşması imzaladı.

ABD'nin en güçlü iki jeopolitik rakibinin buluşmasında Kremlin, Pekin'le stratejik ortaklığı derinleştirmeyi umut ediyor. Batı da ziyareti yakından izliyor.

Çin ve Rusya Şubat 2022'de, Putin'in binlerce askerini Ukrayna'ya göndermesinden günler önce Pekin'e yaptığı ziyarette, "sınırsız iş birliği" niyeti açıklamışlardı.

Ukrayna'daki savaş devam ederken Batı'nın yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Moskova, Çin'e giderek daha fazla bel bağlamış durumda. İki ülke arasındaki ticaret giderek hızlanıyor.

Bu Putin ile Cinping'in son 15 aydaki üçüncü görüşmesi oldu.

Cinping de üçüncü dönem başkanlığının başlamasından kısa bir süre sonra, Mart 2023'de Moskova'yı ziyaret etmişti. Putin de Ekim 2023'te Çin'e bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Putin'in bugünkü programı ne?

Putin ziyaretin ikinci gününde, Rusya'yla yakın kültürel ve tarihi bağları olan Harbin kentinde, Çin-Rusya İş Konferansı'na katılacak.

Çin'in kuzeydoğusunda Rusya'ya komşu olan bu kente "küçük Moskova" da deniyor. Burada, 1946 yılında kentin kurtuluşunda hayatını kaybeden Rus askerleri için yapılmış olan anıt ve eski bir Rus Ortodoks kilisesi de bulunuyor.

Harbin ve çevresi 1931'de Japonya'nın eline geçmiş ancak 1945'te Sovyet güçleri tarafından alınarak Çin'e geri verilmişti.

Rusya'nın Ukrayna savaşı ve Çin desteği

Putin ziyaret öncesi Çin'in resmi Xinhua haber ajansına yaptığı açıklamada, Çin lideri Şi'ye "ulusal çıkarlar ve karşılıklı derin güvene dayalı bir stratejik ortaklık" kurmaktaki yardımları için teşekkür etti. Putin yeni başkanlık döneminin ilk ziyaretini de bu nedenle Çin'e yaptığını vurguladı.

Putin, Moskova-Pekin ilişkilerinin mevcut seviyesini de "benzeri görülmemiş bir stratejik ortaklık" olarak tanımladı.

Ukrayna'da iki yılı geride kalan savaş nedeniyle Batı dünyasının Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar karşısında, Çin Rusya'nın en önemli ticari ortaklarından.

Ancak, Rusya'ya askeri teknoloji ve ekipman sağladığı iddiasıyla Pekin'e yönelen uluslararası baskı da artıyor.

Çin ise Rusya'ya askeri destek ya da silah sağlamadığını savunuyor ancak Rusya'nın Ukrayna işgalini kınamayı da reddediyor.

Rusya-Çin ticareti 2023 yılında 240 milyar doların üzerine çıkarak rekor kırmıştı.

Kaynak: BBC Türkçe