Otomotiv sektörü yılın son çeyreğine girerken, ikinci el otomobil piyasasındaki yeni fırsatlar gündeme gelmeye başladı. İkinci el ve sıfır araç piyasasındaki güncel durumu anlatan otomotiv uzmanı Erol Şahin, yılın son iki ayının stokları eritmek için kampanya ayları olduğuna dikkat çekti.

“Pazar, iki ay üst üste büyüdü”

Ağustos ayı verilerinin açıklanmasıyla otomotiv sektöründeki güncel durum hakkında konuşan Şahin, “İkinci el pazarı uzun zamandır yani geçtiğimiz yılın Eylül ayından beri durağandı. Temmuz ayında bir pazar düzeltmesi yaptı. Orada bir büyüme kaybettik. Bu büyümenin üzerine pazar, Ağustos ayı resmi rakamlarıyla büyümeye devam etti. Bu önemli bir durum. İki ay üst üste büyüdü. Geçen ay 9,6’lık bir büyüme vardı. Bu ay da 11,3’lük bir büyüme gösterdi, 613 binin üzerine çıktı. Pazarda hala yüzde 11 buçukluk bir daralma olsa da en azından kalan 4 aylık süre için iyimser bir tablo oluşmuş oldu.

Sıfır araç pazarındaysa Eylül ayı içerisinde beklediğimiz pazar rakamları yaklaşık olarak 80-90 bin bandında. Bu rakam 90 binin ne kadar üstü olur ya da 90 binin içerisinde olur mu onu bilemiyoruz yani rekor gelir mi bilmiyoruz ama muhtemelen en iyi iki ya da üçüncü pazarla karşılaşmış olacağız. Bu da toplamda, pazarı yaklaşık 850 bin bandına taşıyacaktır.

EPDK, elektrik piyasası ölçüm sistemleri yönetmeliğini revize etti EPDK, elektrik piyasası ölçüm sistemleri yönetmeliğini revize etti

Yılın son üç ayını iyi değerlendirmek gerekir. Yani Ekim, Kasım, Aralık aylarını. Bu dönemin içerisine baktığımız zaman son 10 yılın ortalamalarının 270-300 bin bandında olduğunu görüyoruz. Bu da bize otomotiv pazarını 1 milyon 150 bin bandına yaklaştıracağını yani geçen yılki 1 milyon 230 binlik rakama çok yaklaşacağını, yine rekora yakın bir rakam geleceğini gösteriyor” dedi.

“Türkiye dahil birçok ülkede fiyatlar sabit tutulmaya çalışılıyor”

Sektördeki hareketliliğin otomobil fiyatlarına yansımalarını aktaran Şahin, “Fiyatlarla ilgili şunu söyleyebiliriz; kurdaki hareketlilik ve girdi maliyetlerindeki artış araç fiyatlarını yukarıya doğru zorluyor. Şu anda bizim ülkemizde dahil olmak üzere, birçok ülkede de bir bakıma markalar tarafından fiyatlar sabit tutulmaya çalışılsa da bu fiyatlar yavaş yavaş yansıyacak ki Eylül ayında yüzde 3 ile 6 arasında fiyat zammı yapıldığını hep birlikte gördük.

Özellikle de GSR dediğimiz genel güvenlik yönetmeliğinden sonrasında araçlardaki, özellikle alt segmentteki araçlarda zorunlu hale gelen, genel güvenlik kurallarının araç üzerinde çeşitli maliyetleri vardır. Bu bin euro ile üç bin euro arasında, markadan markaya değişmek kaydıyla arttı. Bu artışlar da artık kademe kademe yansımaya başladı.

Bu da Ekim ayının başında fiyatlara küçük de olsa bir düzeltme geleceğini gösteriyor. Ondan sonra da kampanya dönemine gireceğiz. Kasım, Aralık ayları otomotiv sektörünün kampanya aylarıdır. Sektör stoklarını eritmek için ki biliyorsunuz yılbaşından sonra üretilecek araçlar bir sonraki model yılına giriyor. Yani stoğunuzdaki araçlar bir önceki yılın model yılında olduğu için bu stoklarla kimse girmek istemez yeni yıla. O anlamda herkes eritmeye çalışacaktır. Mevcut faizlerin ulaştığı noktada stok maliyetleri de ciddi anlamda artıyor. Çünkü aracın beklediği süre içerisindeki aylık maliyeti yüzde 5 buçuk – 6 seviyesinde, paranın bir maliyeti var. Bu da önemli. Onun içinde kimse stoğunda tutmaz” dedi.

Tüketici, yıl sonunda çeşitli kampanyalarla karşılaşacak

Yılın son çeyreğine girdiğimiz bu dönemde, sektörde çeşitli kampanyaların yer alacağını söyleyen Şahin, “Kasım-Aralık aylarında özellikle otomobil sektöründe kampanya dönemi başlayacaktır. Bu kampanya neler olacaktır? Kuvvetle muhtemel kredi kampanyaları olacaktır ama BDDK'nın 400 bin liralık sınırından dolayı oradaki etkisi biraz daha sınırlı olsa da yine 350-400 bin liraya kadar bantlarda belki sıfır faizli küçük de olsa destekler, takas destekleri; elinizdeki takas aracınızı belirli bir miktar takas desteği, belirli oranlarda fiyat destekleri yani doğrudan fiyata yapılan destekler, aksesuar destekleri olabilir, yakıt destekleri olabilir, servis desteği gibi kampanyalar olur ve tüketici açısından verimli bir dönemdir.

Genellikle de zaten biraz önce dediğimiz gibi Ekim, Kasım, Aralık ayları pazarın en yüksek ivme yaptığı aylardır, en yüksek adetlerin ulaşıldığı aylardır, Aralık ayı rekor aydır. Ortalama bir iki aylık satışa tekabül eder.  

Geçtiğimiz yılın Eylül ayı 474 bin adetlik bir pazar vardı. Şu anda 610-615 binlerde olduğunu düşünürsek pazarın ki bu paralellikte gidecektir. Önümüzdeki ay ikinci elde, yüzde 11-12’leri değil, yüzde 35-40’ları görmüş olacağız. Benim tahminlerim; Eylül, Ekim, Kasım, Aralık aylarında ikinci el pazarda geçtiğimiz yıla göre bir büyüme olacağı yönünde. Bu da pazar açısından iyimser bir durum” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Şevval Dalgıç