MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başat rol üstlenerek tartışmaya açtığı ‘genel af’ konusu gündem olmaya devam ediyor. Cezaevinde kalan tutukluların ve tutuklu ailelerinin merakla beklediği ‘genel af’ tartışmasına AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “Gündemimizde şu anda yok” diyerek son noktayı koydu.
Cezaevleri kapasitenin üzerinde kullanılıyor
Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan son verilere göre, cezaevlerinde 364 binin üzerinde insan kalıyor. Cezaevinde kalanların suç profilleri incelendiğinde birinci sırada uyuşturucu gelirken, ikinci sırada hırsızlık üçüncü sırada ise yaralama suçları mevcut. İnsan hakları savunucularına göre, kapasitenin üzerinde kullanılan cezaevlerinde çok sayıda kişi hak ihlaline maruz kalıyor. Eski HDP İzmir Milletvekili ve 63. Hükümet Kalkınma Bakanı, CHP'li Müslüm Doğan, ‘genel af’ tartışmasında gelinen son noktayı anlatarak ‘şubat’ ayını işaret etti.
“Cezaevlerinde insanca yaşam koşullarını sağlanamıyor”
Genel af çalışmasının uzun zamandır olduğunu ifade eden Müslüm Doğan, AK Parti’nin İmralı görüşmelerine bu süreci taşımak istemesi sebebiyle tarihin uzadığını belirtti. Bir metnin hazırlanmış olduğunun altını çizen Doğan, “Cezaevindeki doluluk oranını görüyorsunuz. İnsan hakları ihlali söz konusu. İnsanca yaşamın koşulları sağlanamıyor. Bu insanların tekrar üretim sürecine dâhil edilmesi gerekiyor” dedi. Doğan, şunları kaydetti:
“Suçlu olan devlet”
“Suç zeminleri ortadan kaldırılamıyor. Uyuşturucu ile mücadelede yeterince başarı sağlanamıyor. Hala yoksul halk çocukları o zeminin üzerinde ‘suçlu’ olarak ilan ediliyor. Esas baronlara ulaşılamıyor. Başarısız bir süreç yaşanıyor. Suçlu olan devlet. Önce suç zeminlerinin ortadan kaldırılması lazım. Cezaevlerinde şu anda 400 binin üzerinde insan var. Her gün artıyor. Toplumsal ve kalıcı bir barış söz konusu olacaksa insanların düşüncelerinden dolayı cezaevinde tutulmamaları gerekiyor.”
“O insanları çürütmek mi istiyorsunuz?”
MHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın İnfaz Yasası’na dair yaptığı çeşitli açıklamaları hatırlatan Doğan, “Feti Bey, parti içerisinde sıradan bir insan değil. Devlet Bahçeli’ye de çok yakın. Sürekli genel aftan bahsediyor. Bu yaşanması gereken bir süreç. O insanları orada ıslah mı ediyorsunuz yoksa çürütmek mi istiyorsunuz? Hasta hükümlüler var. Yeni bir iklim yaratılması lazım. Bu da genel af ile çözülebilir. Afla önü açılmış olur” ifadelerini kullandı.
“Genel af şubat ayında”
Abdullah Öcalan’ın yapması beklenen silah bırakma çağrısından önce ‘genel af’ın ilan edilmesinin söz konusu olmayacağını söyleyen Doğan, “Her iki süreç birlikte yürüyor. Tabii, hükümetin politikası da hiç belli olmaz. Arabesk siyasi bir sistem var. İmralı adasına 3-4 defa daha gidilecek, karar mekanizması oluşacak. İmralı’dan sonra Kandil ile bir iletişim söz konusu. Şu anda bir görüş alışverişi var, dünkü iş de değil. Müzakere edilmiş konular… Genel af için Orta Doğu’daki politikalar da oldukça önemli. Ben şubat ayında genel affın çıkacağını düşünüyorum. Şubat’ın sonuna doğru da olabilir. 21 Mart’a da sarkabilir” dedi.